Studievalg og videregående studie

Hjælp til valg af uddannelse efter STX

15. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Hej med jer :)

Jeg er en dreng på 18, og jeg overvejer pt. en masse forskellige uddannelser. I den forbindelse tænkte jeg, at det kunne være I have nogle inputs ;)

Lidt om mig

Jeg går på 3. år på STX, og har musik A - engelsk A og samf B. Derudover har jeg matematik på A, som jeg kun har valgt af lyst.

Min fritid går mest til kæreste, lektier, familie og sport.

Jeg er typen der "bruger" meget logisk/rationel tankegang.

 

Lidt om mine overvejelser

Jeg har igennem længere tid været overbevist om, at jeg skulle noget med computer. Jeg har været inde og besøge datalogi studiet, og i den forbindelse opdagede jeg informationsvidenskab, som jeg end til fornyelig var klar til at sørge ind på.

Jeg har nemlig tænkt meget på det sidste, over tanke om at arbejde med it, og jeg synes det er lidt skræmmende, at ens hverdag/job skal foregå med udgangspunkt i en computer. 

Derudover har jeg også altid haft en drøm om at være selvstændig og gerne kunne gå hjemme og arbejde.

Derfor har jeg leget med tanken om at kunne et håndværk og på den måde have et værksted eller lignende, hvor man kunne producere et produkt.

Det der fascinere mig

- at lave et produkt fra ide til færdigt på egen hånd

- kunne et håndværk med mine hænder og på den måde have et specielt emne man ved en masse om

- at have et værksted hjemme

 

Jeg har bl.a. overvejet områder som glaspuster eller knivsliber, men det er ikke noget der helt har fanget mig. Grunden til det lige er de områder, tror jeg er fordi jeg, som sagt, har en logisk tilgang til tingene, og derfor gerne vil lave noget med funktion, og altså ikke direkte kunst.

 

Jaa, så hvis I har haft samme overvejelser eller mener I har et input så må I meget gerne smide en kommentar :)

 

Hilsen Rasmus


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. januar 2013 af Diione (Slettet)

Hej Rasmus :)

 

her er et par små forslag, taget udgangspunkt i dine interesser:

- Hjemmeside/it/grafisk-idé designer? Der har du jo mulighed for at arbejde hjemme og være kreativ på it-fronten.

- Grafisk/teknisk designer af byggekonstruktioner? Bl.a. arkitektur og lign.

 

Håber


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2013 af Diione (Slettet)

*   .... Håber at du finder noget fedt at lave :)


Svar #3
17. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Mange tak for svaret :)
Specielt hjemmeside designer er noget jeg gentagene gange har overvejet - de andre områder har jeg kun lige snuset til, men jeg er nok blevet afskrækket lidt af de tegnefærdigheder man skal have, hvilket jeg ikke synes jeg har :) men omvendt kan jeg også godt lide at tegne, og ideen om at være designer har også fløjet omkring i et stykke tid :)

Desuden kunne jeg også godt tænke mig at have en uddannelse/ et job, hvor teori og praksis hele tiden overlapper hinanden. Lidt som når man kører bil - det man lærer kan man bruge umiddelbart efter :)

Brugbart svar (2)

Svar #4
17. januar 2013 af Hebi

Nu er det svært ud fra hvad du alene skriver i dette indlæg, men ud fra alle dine ønsker, kan jeg umiddelbart anbefale dig en IT-uddannelse fra IT-universitetet, evt. indenfor softwareudvikling.

Grunden til jeg anbefaler denne uddannelse er af flere grunde:

Først og fremmest har du udvist en interesse for it. Imodsætning til datalogi på KU, så er softwareudvikling på ITU en nyere og friskere uddannelse, som måske er mere ''dig''.

Jeg læser ikke selv på ITU, men har en del bekendte som var meget begejstrede for studiet. Næsten alle de venner jeg har idag, der læste softwareudvikling på ITU, er idag selvstændige på den ene eller anden måde (som også var et af dine ønsker). Mange laver apps, spil, software til andre firmaer, osv.

På kandidaten kan du læse videre med softwareudvikling eller evt. specialsiere dig i at lave spil.

Som jeg ser det er studiet oplagt hvis du vil være selvstændig. Fordelen med IT er netop, at du bliver i stand til at skabe produkter der kan omsættes for store beløber, men uden at du selv påtager sig risici (du skal ikke ansatte en masse mennesker, købe lokaler, produkter, etc.) Du kan (hvis du vil) sidde i en kælder hjemme hos dig selv, udvikle et program, en app, noget software eller lign. (alene eller sammen med andre) og tjene kassen på det.

Selve studiet er meget projektorienteret, så du skal kunne lide at arbejde sammen med andre. Ofte vil der i et projekt være nogle der er grafikkere, nogle der er programmører, og nogle der er noget helt tredje.

Du kan læse mere om uddannelsen her:

http://www.ug.dk/uddannelser/universitetsuddannelser/bacheloruddannelser/tekniskvidenskabeligebacheloruddannelser/ituddannelser/softwareudvikling.aspx

 

 


Svar #5
17. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Mange tak for svaret Hebi :)

Mit indtryk er, at de fleste IT-uddannelser åbner op for muligheder for at arbejde selvstændigt hjemme, hvilket også er en af grundene til det har fanget mig, så hvorfor mener du lige præcis at denne uddannelse er speciel :)

Det eneste der ikke rigtig tiltaler mig, er det projektorienterede studie :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. januar 2013 af Hebi

Om den ligefrem er ''speciel'' ved jeg ikke, men den er ihvertfald ny, da IT-universitetet er det nyeste universitet i Danmark. Det i sig selv er ikke noget der taler for uddannelsen, men i forhold til datalogi på KU, virker det måske en anelse mere ''friskt'', og ikke så tørt (vil jeg tro). Det lød lidt for mig som om din frygt var at sidde over en ''støvet computer'' så at sige. Generelt kan det selfølgelig også påpeges at meget højtuddannet arbejde involverer, at sidde foran en computer.

Hvad angår projektdelen er det ''desværre'' en del af it-studierne. Jeg kender ikke rigtig nogen på en IT-uddannelse som ikke gør massivt brug af projekt- og gruppearbejde som arbejds- og eksamensnorm, selv på universitetsniveau. Vælger du IT, er du stuck på den arbejdsmetode. Men once again, hvis det er det du vil, og du planlægger at arbejde selvstændigt bagefter, så er det bare 5 år du skal ''overleve'', for at komme til at lave det du gerne vil.


Svar #7
18. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Umiddelbart tror jeg ikke det er frygten for en hård teoretisk/ tør it uddannelse (dermed ikke sagt det ikke kan være spændende). Jeg tror mere, at jeg sørger en uddannelse, hvor der er mere praktisk arbejde, der ikke foregår foran en computer. Noget man laver med ens egne hænder :)

Hvis jeg på stående fod skulle vælge en it uddannelse, så ville det nok være den du selv foreslår, datalogi eller informationsvidenskab, men jeg vil gerne prøve at undersøge, om der noget andet der interessere mig.

Svar #8
19. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Jeg tror, at hvis jeg skulle komme med et eksmpel, så er det noget nær en guldsmed - der har man mulighed for selv at designe sine smykker/tegne skitser og senere forme dem i de rigtige materialer .

Svar #9
24. januar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Jeg kunne godt tænke mig selv at designe et produkt og selv skabe det fra bunden


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. februar 2013 af sinesin (Slettet)

Altså det ser ud som at du ville være perfekt til at studere ingeniør. Der er tonsvis af uddannelser indenfor ingeniør samt en stor mangel på ingeniør i DK specielt. Et udmærket uddannelse med penge i kassen hvis du er lidt ambitiøs. 


Svar #11
25. februar 2013 af RasmusNielse (Slettet)

Mange tak for svaret sinesin, og undskyld jeg først svarer nu :)

Ingeniør har også været oppe og vende mange gange, men det er ofte blevet uoverskueligt fordi der er så mange muligheder. Jeg har bl.a. været på Syddansk universitet og besøge lærings- og oplevelsesteknologi - lige præcis denne uddannelse synes jeg dog er for bred til min smag.

En anden grund til ingeniør ikke ligger højere på min liste er, at mit indtryk af uddannelserne er, at man i højere grad fremstiller en prototype af et produkt, som er målrettet mod at blive massefremstillet. Dog tror jeg, at den største grund er uvidenhed om hvilke uddannelser der findes :)

Skriv et svar til: Hjælp til valg af uddannelse efter STX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.