Matematik

Find ligning for tangent?????

17. januar 2013 af Jakob9 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen: ln x/ x i punktet (e,f(e)).   find derefter en ligning til tangenten i punktet (5,f(5)).

 

Er helt blank?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2013 af mathon

 

                    f(x) = ln(x) / x           x>0

                    f(5) = ln(5) / 5 = 0,2•ln(5)

             
                   f '(x) = (x-1•x - ln(x) • 1) / x2 = (1 - ln(x)) / x2

                   f '(5) = (1 - ln(5) / 52 = (1 - ln(5)) / 25 = 0,04•(1 - ln(5))
 

tangentligning i (5,f(5))
                                                y = f '(5)•(x-5) + f(5)

                  


Svar #2
17. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

tak, jeg har lige lidt problemer med denne opgave også.

 

f(x)= √4-2x ( →det hele er i kvadratrod) med hældningskofficient i -1, bestem røringspunktet samt en ligning for tangenten.

 

er godt klar over jeg skal differentere men er lidt i tvivl om hvordan?


Svar #3
17. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

og ved du om disse opgaver kommer uden hjælpemidler eller med, på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2013 af mathon


                         ...denne kan forekomme uden hjælpemidler

 

                                                y = f '(5)•(x-5) + f(5)

                                                y = 0,04(1-ln(5))x + (0,4•ln(5) - 0,2)

                                                y = ax + b

                   med
                                                a = 0,04(1-ln(5))   og   b = (0,4•ln(5) - 0,2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2013 af mathon

til #2
                  differentier sammensat funktion


Svar #6
17. januar 2013 af Jakob9 (Slettet)

har fået den til f'(x)= 1/2√4-2x*(-2) ved hjælp af kædereglen. kan dog ikke komme videre. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2013 af mathon

Bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen: ln x/ x i punktet (e,f(e))

 

 

                    f(x) = ln(x) / x           x>0

                    f(e) = ln(e) / e = e-1

             
                   f '(x) = (x-1•x - ln(x) • 1) / x2 = (1 - ln(x)) / x2

                   f '(e) = (1 - ln(e) / e2 = 0
 

tangentligning i (e,f(e))
                                                y = f '(e)•(x-e) + f(e)

                                                y = 0•(x-e) + e-1

                                                y = e-1

                 


Skriv et svar til: Find ligning for tangent?????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.