Fysik

Force ved "skævt" træk

28. september 2005 af tkruger (Slettet)
Hvordan udregens denne kraft?

En person trækker i en snor til en slæde (han trækker altså lidt op ad - vinkel v)
Med hvilke kraft trækker han, hvis slæden vejer 10 kg eksempelvis og vinkel v er 35 grader?

Mindes at det er noget med man indsætter snoren som hypotenusen i en retvinklet trekant og så regner et eller andet, men det er her jeg har glemt det.

Og så skal man selvfølgelig tage højde for gnidningsmodtanden.

Men spørgsmålet er altså hvordan kombineres tyngekraft, gnindningsmodtand, at trækket er op ad (+ hvordan det udregnes) så det giver en kraft - og hvilken kraft. Resulterende?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2005 af fixer (Slettet)

Indtegn samtlige virkende krafter på et kraftdiagram. Der er tale om

a) Tyngdekraften pegende lodret nedad.
b) Normalkraften fra underlaget pegende lodret opad.
c) Gnidningskraften pegende vandret bagud.
d) Snorkraften pegende "skråt op".

Hvad oplyses der nu om slædens bevægelse ? Slædens bevægelse er jo bestemt af Newton's 2. lov. Vi er nødt til at vide hvad den resulterende kraft er ellers er det ikke muligt at bestemme snorkraften.

Men vi kan for eksemplets skyld antage at accelerationen er nul, dvs at den resulterende kraft også er nul. Så er der kraftligevægt i det lodrette og vandrette plan. Man projicerer så blot samtlige kræfter ind på hhv det lodrette og vandrette plan og udtrykker kraftligevægten

F_snor*sin(v)+N-mg = 0

F_snor*cos(v)-uN = 0

hvor jeg har antaget at vinklen v er mellem vandret og snoren. Og med u mener jeg gnidningskoefficienten.

Svar #2
28. september 2005 af tkruger (Slettet)

Mindes bare jeg har hørt noget med
sqrt(F_snor) = F_parallel + F_vinkelret


/|
/ |
/__|

hvor /'erne er snoren, |'erne er kraften ned af, og _'erne er F_parallel. Men kan kun huske brudstykker om det fra 1.g

Svar #3
28. september 2005 af tkruger (Slettet)

man kan ikke tegne trekanter ... det var meningen at / skulle udgøre en hypotenuse, og _ grundlinjen og | den sidste katede

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2005 af fixer (Slettet)

#2 Ligger der et spørgsmål gemt her ?

Så vidt jeg kan se har jeg i #1 besvaret dine spørgsmål i #0.

Svar #5
28. september 2005 af tkruger (Slettet)

et lille et :) - var det rigtig det jeg mindes af havde hørt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2005 af fixer (Slettet)

Udsagnet er nu ikke helt rigtigt. Det er rigtigt at snorkraften (og enhver anden kraft) kan opløses i komposanter vinkelret på og parallelt med en given orientering. I tilfældet ovenfor hhv lodret og vandret. Det kan skrives

F_s = F_vinkelret + F_parallel

når vi taler om vektorer. Når vi taler disse vektorers længde gælder derimod

|F_s|^2 = |F_vinkelret|^2 + |F_parallel|^2


Svar #7
28. september 2005 af tkruger (Slettet)

det er jo bare mig der ikke kan Pythagoras/ikke lige tænkte mig om, men tak for hjælper, fixer!

Skriv et svar til: Force ved "skævt" træk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.