Matematik

Skæringspunkt mellem cirklen og rette linje

20. januar 2013 af mary94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heeeey :D 

Nogen der kan hjælpe med at regne følgende opgave:

 

Bestem i hvert af følgende tilfælde skæringspunkterne mellem cirklen c og og den rette linje l, når c og l er givet ved ligningerne 

a ) c: ( x - 5 ) 2 + ( y - 10)  = 16 og  l: y= (12/5)x-2       <--- ( det er hele brøkken gange x og minus 2.

b ) c: ( x - 8)2 + ( y - 8)2 = 81  og l: y= (3/4)x+2 

c) c:   x2 - 8x + y2  - 14y + 24 = 0 og l: y = -(5/4)x+12 

d) c: (x-11)2 + (y-9)2 = 194 og l: y = (13/5) x - 98/5

 

- Er der en formel hvor man kan indsætte tallene ? Kan i fx. lave a også kan jeg prøve at lave resten ? 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

a)

( x - 5 )2 + ( y - 10)2 = 42    med y = (12/5)x -2 , så

( x - 5 )2 + ((12/5)x - 12)2 = 42 eller

x2 + 52 - 10x + (12/5)2x2 + 122 - 2(12/5)x = 42

Løs denne ligning mht. x, så har du fundet x-koordinat for skæringspunktet. Du kan også finde y-koordinat ved at indsætte den fundne x-koordinat i en af de to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt udtrykket for y fra liniens ligning i cirklens ligning og løs den resulterende 2.-gradsligning i x. Derved finder man x-koordinaterne for skæringspunkterne. Skæringspunkternes y-koordinater findes så ved at indsætte i liniens ligning.


Svar #3
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

#1 : Hvilken formel går du efter ? Hvordan kan du få 10x + ((12/5)2 * x+ 122 - 2 (12/5)x= 42

#2: Er det denne ligning du mener: a(x - x0) + b(y - y0) = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

I 1) har man y = (12/5)x - 2 som man så indsætter i stedet for y i cirklens ligning

(x - 5)2 + (y - 10)2 = 42 , dvs.

(x -5)2 + ((12/5)x - 2 - 10)2 = 42

Det er også det, der er forklaret i #1.

Man finder så

x2 + 52 -10x + (12/5)2x2 + 122 -2·(122/5)x = 42 , dvs

(169/25)x2 -(538/5)x +153 = 0

 


Svar #5
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Så skal jeg løse 2.gradsligningen: 

 

(169/25)x2 -(538/5)x +153 = 0

d= b2- 4ac 

d= (169/25)2 - 4 * (538/5) * 153 = 0 

d = - ( 41128439/625)

d = - 65806. 

 

kan det passe ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Nej. Lad a = (169/25), b = -(538/5) og c = 153.


Svar #7
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Okay jeg prøver lige igen så :) Tak :D 


Svar #8
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

-(538/5)^2-153*(4*(169/25))

og det får jeg til -15715. 

Dvs. diskrimminanten er negativ, så er der ingen løsning ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Du skal gøre det rigtigt.

d = b2 - 4ac = [-(538/5)]2 - 4·(169/25)·153 = ...


Svar #10
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Okay, nu får jeg d = 7440.6 

også sætter jeg den ind i formelen 

x = - b + √d / 2a 

 

x1 = -1,58 

x2 = - 14.33 

 

så sættes x ind i l : 

y1 = 12/5 * (-1.58) - 2 = 5.79 

y2 = -36.39 

 

så skæringspunkterne er:

S1 = ( -1,58 og 5,79 )

S2 = ( -14,33 og -36,39)  

 

 

 


Svar #11
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

i opgave b : 

b ) c: ( x - 8)^2 + ( y - 8)^2 = 81  og l: y= (3/4)x+2 

 

passer det indtil videre og hvordan skal jeg komme videre nu ?: (x-8)^2+((3/4)*x+2-8)^2 = 9^2

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er samme fremgangsmåde for alle disse opgaver. Se #2.


Svar #13
20. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Er min a) opgave rigtig ? 


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem cirklen og rette linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.