Matematik

En der vil hjælpe med 4 opgaver?

21. januar 2013 af Sahra123 (Slettet) - Niveau: 8. klasse
De fleste butikker tjener penge ved at lægge en vis procentdel af de samlede udgifter til som fortjeneste.
Desuden skal der lægges moms til, før man ht den salgspris, vi dom forbrugere skal betale.


1) hvad bliver salgsprisen for en cd, hvis en butik betaler 80kr for den, tager 15% i fortjeneste, og momsen er på 25%?


2) For at lokke kunder til tager en konkurrende butik 5kr mindre for samme cd, selv om de også har givet 80kr for den.
Hvor mange procent får de i fortjeneste?


3) Hvor meget har hver af butikkerne betalt for en cd-holder, hvis den blivet solgt for 99kr.?


4) Hvad kan bedst betale sig for butikkerne: at lægge fortjenesten til før eller efter momsen?
Begrund svaret??




Det ville være en stor hjælp hvis i gad!
Tak!:-D

Svar #1
21. januar 2013 af Sahra123 (Slettet)

Når i/du svarer så være sød at sætte det op i publtform, så jeg kan følge med. (:

Svar #2
21. januar 2013 af Sahra123 (Slettet)

Punktform*

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Sæt det op i punktform så det bliver overskueligt.

Vis hvad du selv har lavet.

Hvad er det du gerne vil have hjælp til?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Lav linieskift efter hvert punkt i teksten


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2013 af hesch (Slettet)

De fleste butikker tjener penge ved at lægge en vis procentdel af de samlede udgifter til som fortjeneste. Desuden skal der lægges moms til, før man ht den salgspris, vi dom forbrugere skal betale.

1) hvad bliver salgsprisen for en cd, hvis en butik betaler 80kr for den, tager 15% i fortjeneste, og momsen er på 25%?

2) For at lokke kunder til tager en konkurrende butik 5kr mindre for samme cd, selv om de også har givet 80kr for den. Hvor mange procent får de i fortjeneste?

3) Hvor meget har hver af butikkerne betalt for en cd-holder, hvis den blivet solgt for 99kr.?

4) Hvad kan bedst betale sig for butikkerne: at lægge fortjenesten til før eller efter momsen? Begrund svaret??

Det ville være en stor hjælp hvis i gad! Tak!:-D


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2013 af hesch (Slettet)

Ad 1)   De tager først 15% i fortjeneste, og oveni 25% moms. så du skal først gange med 115%= 1,15 og herefter med 125% = 1,25:  Salgspris = 80kr * 1,15 * 1,25 = 115kr.


Svar #7
21. januar 2013 af Sahra123 (Slettet)

Mette48 jeg usikker på opgaverne, og derfor gerne vil have jeres hjælp, da jeg skal forklarer dem til min klasse i morgen.


Og Hesch tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2013 af hesch (Slettet)

Ad 2)  Anden butik tager 115kr - 5kr = 110kr for en cd. Fortjenesten er nu den ubekendte og kaldes x:

80kr * x * 1,25 = 110kr

x = 110kr / 80kr / 1,25 = 1,10 = 110%

Hvis vi har en udgift=100% og lægger 10% til som fortjeneste, får vi netop 110%.

Derfor er fortjenesten her  110% - 100% = 10%

 

Ad 3)  Ikke forstået.

 

Ad 4)  Det er ligegyldigt.  I #6 drejer det sig jo om at gange 80kr med ( 1,15*1,25 ) eller gange med ( 1,25*1,15 ).

Resultatet bliver det samme:  Faktorernes orden er ligegyldig  ( siger man ).   :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2013 af mette48 (Slettet)

#7

Når jeg bad dig selv skrive opgaven med linieskift m.m. så den blev overskuelig, var det for at få dig selv til at læse opgaven grundigere. Det er ikke mærkeligt at du har problemer med en opgave, som du ikke sætter dig ordentligt ind i.

Prøv nu at svare på følgende:

Hvad betaler butikken for en CD?

Hvad sælger de CDen for? Du behøver ikke regne det ud lige nu, fortæl bare hvad der står om det i teksten

Hvad er det de logger flere kunner til med?

Hvis du kan ikke kan svare på disse spørgsmål, er du nød til at læse opgaven igen.

#5 har ikke rigtig forstået, at det er en hjælp at få dig til selv at gå teksten grundigt igennem. Gør du ikke det kan vi ikke hjælpe dig til at forstå, hvordan opgaven løses.

 

Du har allerede fået hjælp til 1) og 2) læs nu opgaven igennem og find ud af, hvad der skulle have stået i 3) der er noget galt med din tekst.

Når du giver os den rigtige tekst, viser hvad du selv ville gøre og formulerer et konkret spørgsmål til os kan vi hjælpe dig videre.


Skriv et svar til: En der vil hjælpe med 4 opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.