Matematik

har brug for hjælp til en af mine blækregnings opgaver.

24. januar 2013 af jenslopes (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:
Angiv en ligning for den tankgent til parablen med ligningen y=2x^2 , der her hældningskoefficienten 2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

så du ved at parablens tangenters hældning er y ' = 4x

som er 2 i x=1/2

Du kender tangentens ligning  y-y0 = 2(x-1/2)

du kan finde y0 ved at y0 = y(1/2)


Svar #2
24. januar 2013 af jenslopes (Slettet)

VIl du ikke forklare lidt mere uddybende? 

tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af mathon

generelt
                             f(x) = y = ax2        a ≠ 0

                             f '(x) = 2ax

                             f '(xo)= 2axo = 2

                             axo = 1

                            xo = (1/a)

tagentligning i ( (1/a) ; (1/a) )

        y = f '((1/a)) • (x-(1/a)) + (1/a)

        y = 2 • (x-(1/a)) + (1/a)

        y = 2x - (2/a)) + (1/a)

        y = 2x - (1/a))

 

                            


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2013 af SuneChr

f(x) = 2x2  ⇒  f ' (x) = 4x

f ' (x) = 2   ⇒  f ' (1/2) = 2

Vi skal da have tangenten i (1/2 ; 1/2)

med ligningen    y - 1/2 = 2(x - 1/2)


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo men der er vidst en fare for at du så ikke forstår det, fordi yderligere uddybning vil ligne en besvarelse og den her skal du nok kunne uden hjælpemidler(skulle vi i hvert fald den gang)

 

Så du skal finde tangenten f(x) givet ved ligningen:

f(x)-f(x0) = y ' (x0) (x-x0)

Normalt kalder vi funktionen f og tangenten y for pædagogikkens skyld, men den her opgave er beskrevet omvendt.

Du skal altså finde den tangent til y der har hældning y'(x) = 2 derfor  y'(x) = 2*2x = 4x

2 = 4x0 <=> x0 = 1/2

Hvor er den tangent så henne på y-aksen givet at den er i x0=1/2 på x-aksen?

Den er i y(1/2) = 2*(1/2)^2= 2*1/2^2 = 2*1/4 = 1/2 (tegn det)

Nu kender du (x0,y0)=(1/2,1/2) og  y'(x0) = 1/2 og f(x0)

Så løs ligningen for f(x):  f(x)-1/2 = 2(x-1/2)


Svar #6
24. januar 2013 af jenslopes (Slettet)

okay, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: har brug for hjælp til en af mine blækregnings opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.