Matematik

Forkort brøken

27. januar 2013 af amandamkb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med at forkorte denne brøk: 

(a-b)^2/(a^2-b^2) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Husk kvadratsætningerne

a-b)^2=a^2+b^2-2ab

(a^2+b^2-2ab)/(a^2-b^2)

Den kan nok godt forkortes lidt mere.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2013 af HaikuTheTiger (Slettet)

Brug kvadratsætningerne

(a-b)= (a-b)(a-b)

(a2-b2) = (a+b)(a-b)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Tælleren er allerede faktoriseret, så det drejer sig om at faktorisere nævneren ved at benytte en anden kvadratsætning, som det er vist i #2. Derved kan man forkorte en fælles faktor bort.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Giver den?

(a-b)^2/(a^2-b^2) 

(a-b)(a-b)/(a+b)(a-b)

(a+b)(a-b)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, den sidste linie er forkert. En faktor (a-b) kan forkortes væk fra tæller og nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2013 af 123434 (Slettet)

(a-b)(a-b)/(a+b)(a-b)

(a-b)(a+b)

Eller?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er stadig forkert. Man forkorter den fælles faktor (a-b) væk i tæller og nævner:

(a-b)2 / (a2 - b2) = (a-b)2 / ((a+b)(a-b))

                             = (a-b) / (a+b)


Skriv et svar til: Forkort brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.