Fysik

Acceleration

28. januar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En fører af et tog, som kører 120 km/t, observerer et andet tog 2 km foran sig, som kører i samme retning på samme skinnesæt med en konstant fart af 60 km/t. Føreren påbegynder umiddelbart en nedbremsning. Hvad er togets minimale acceleration, hvis en kollision skal undgås?


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det hurtige tog kører med en relativ hastighed af 120km/t - 60km/t = 60km/t i forhold til det langsomme tog. Bestem størrelsen af den konstante acceleration a, der er nødvendig for at kunne bremse til hvile over en afstand af 2km fra hastigheden 60km/t.


Svar #2
28. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

En skits af mig selv

v = 120 km/t                                                        u' = 60 km/t

u = 60 km/t

[Tog 1]---------------------------------------------------[Tog 2]

  s = 0                                                                   s' = 2 km

Tog 1 kører med 120 km/t mens den anden tog kører med 60 km/t (u'). Så kører Tog 2 60 km/t i forhold til Tog 1. Afstanden er 2 km imellem de to, så

s' = 0 - vt ⇒ t = -1/60 timer

Hermed vejlængden bør være lig med 0 før det skal ramme omkring -1/60 timer efter; dvs

vt + (1/2)at2 = 0 ⇒ a =  7200 km/t2

(Facit siger 900 km/t2)


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Med en konstant acceleration a , hvor vi starter til tiden t = 0 med hastigheden v0 , er hastigheden

v(t) = v0 + at

Tiden, hvor v(t) = 0 er da t = -v0/a .

Med en konstant acceleration, hvor vi starter til tiden t = 0 med hastigheden v0 til stedet s = 0. er positionen

s(t) = v0·t + (1/2)at2

Positionen til tiden t = -v0/a er da

s = -v02/a + (1/2)v02/a = -(1/2)v02/a = 2km, så

a = -(1/2)v02/2km = -(1/2)·(60km/t)2/(2km) = -3600/4 km/t2 = -900km/t2

Opgaven forenkles ganske meget ved at betragte den relative bevægelse, som foreslået i #1.


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. januar 2013 af hesch (Slettet)

Hvis toget skal bremse fra 60 km/t til 0 km/t, må middelhastigheden under nedbremsning være 30 km/t. 2 km køres på 1/15 time.

2 km = - ½*a*(1/15 t)2    ⇒    a = -900 km/t2


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2013 af came (Slettet)

Kan man beregne opgaven udelukkende ved hjælp af Galilei-transformationen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Se forklaringen i #1 og #4.


Skriv et svar til: Acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.