Matematik

a,b og c i en ligning?

06. februar 2013 af jeppe1996 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er a,b og c i en ligning?

Og hvordan ud regner man dem?

ax^2+bx+c


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2013 af GumbaGumba31 (Slettet)

finder diskriminanten, og udregner løsningerne hvis der er nogle muligt:

D = b^2-4ac

Hvis:

D > 0 er der to mulige løsninger

D = 0 er der én løsning

D < 0 er der 0 løsninger.

 

Efter det kan man udregne de mulige løsninger vha. ligningen:

x = -b±(SQRT)D / 2·a


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2013 af SuneChr

# 0  Du spørger vel om, hvad a, b og c er, når man kender rødderne i 2. grads ligningen?

Hedder rødderne  x1 og x2  har vi

a·(x - x1)·(x - x2) = 0

Ganger vi ud, fås

ax2 - a(x1 + x2)x + ax1x2  = 0

Vi får da, for udtrykket i # 0

a = a                      koefficienten til x2

b = -a(x1 + x2)        koefficienten til  x

c = ax1x2                       konstantleddet


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2013 af NejTilSvampe

#2 - det er ikke nok at kende rødderne. Du har et ligningssystem med 3 ubekendte, du skal derfor kende 3 punkter. Din løsning forudsætter at du kender a.

#0- 

Du skal kende 3 punkter, (x1,y1)  (x2,y2) og (x3,y3).

Du opstiller et ligningssystem.

(I) : y1 = ax12 + bx1 + c

(II) : y2 = ax22 + bx2 + c

(III) : y3 = ax32 + bx3 + c

Dette system løser du mht. a, b og c, præcis ligesom du løser et hvert andet ligningssystem.

Her er et forslag hvor du kan begynde:

(II - I) :  y2 - y1 = a(x22 - x12) + b(x2 - x1)

(III - I) : y3 - y1 = a(x32 - x12) + b(x3-x1)

Du har nu et ligningssystem med 2 ubekendte i stedet for 3.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2013 af SuneChr

# 3   Ja, du har helt ret. Jeg havde det normerede 2.gr. polynomium i tankerne, hvor a = 1 .

Generelt gælder jo, at for et fuldstændigt n'te grads polynomium skal man kende (n + 1) punkter på dets graf.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Mon ikke det er bedre at lade trådstarter forklare præcist hvad opgaven går ud på.


Svar #6
06. februar 2013 af jeppe1996 (Slettet)

Okay i får lige hele opgaven.

Jeg er bare sprunget over parablen i punktet B(8,4) - C(14,3), da jeg havde lidt svært ved den.

Jeg vil gerne vide hvad toppunktet er.

Jeg har en ide om at jeg skal bruge en tangent enten i punktet B eller tangenten til c (parablens skæring i y).

(Skitse vedlagt)

 

Håber det gav ekstra lys på opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2013 af SuneChr

Linjen gennem A og B har hældningen  4/8 = 1/2

Vi har så   f '(8) = 1/2

                   f(8) = 4

                  f(14) = 3

som kan bestemme koefficienterne og konstanten i

f(x) = ax2 + bx + c  og hvoraf toppunktet for parablen kan bestemmes, når f '(x) = 0


Skriv et svar til: a,b og c i en ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.