Matematik

3 små opgaver

30. september 2005 af Liv2004 (Slettet)
Er der nogen der vil se på tre små opgaver:

Opgave 1)
En plan skærer en kugle med radius 7 i en cirkel med radius 4. bestem afstanden mellem kuglens centrum og planen.

Løsning:
Så går jeg ud fra at man skal bruge pytagoras men ved ikke hvad jeg skal sætte de forskellige værdier til:


Opgave 2)
Undersøg hver af følgende punktmængder. Hvis der er tale om en kugle skal centrum og radius angives.

a) x^2 +y^2 + z^2 -2x +4y –z = 0
b) x^2 +z^2 = 2y – y^2 +x
c) x^2 +y^2 + z^2 +2x -4y +6z +14 = 0
d) x^2 +y^2 + z^2 + z + 1 = 0

løsning:
a)
det er en kugle med centrum (1 , -2 , ½ ) og radius sqrt(21) / 2
b)
det er en kugle med centrum ( ½ , 1 , 0) og radius sqrt(5) / 2
c)
det er en punkt med koordinaten (-1 , 2 , -3)
d)
L=Ø

Opgave 3)
Bestem samtlige andengradspolynomier P, der tilfredsstiller ligningen
x* P`(x) = 2 *P(x) –x

der ved jeg ikke helt hvad jeg kan gøre:


på forhånd tak
Liv rasmusen

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2005 af Epsilon (Slettet)

ad 1)
Pythagoras' læresætning kan skam passende anvendes. Ethvert punkt på omtalte cirkel ligger specielt på kuglen. Med andre ord: afstanden fra kuglens centrum til den skærende plan er præcis afstanden mellem centrum for kuglen hhv. cirklen.

ad 2)
Korrekt. I c) dog 'et' punkt (ikke 'en' punkt).

ad 3)
Du ved vel, hvilken form P har, når funktionen er et andengradspolynomium. Udnyt det.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2005 af Duffy

Opgave 3)

Bestem samtlige andengradspolynomier P,
der tilfredsstiller ligningen
x* P`(x) = 2 *P(x) – x

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


Nu er P jo på formen

ax^2+bx+c

P(x) = ax^2+bx+c



P'(x) = (ax^2+bx+c)' = 2ax+b




x* P`(x) = 2 *P(x) –x

kan skrives op således:


x* P`(x) = 2 *P(x) –x

x* (2ax+b) = 2 *(ax^2+bx+c) –x

2ax^2 + bx = 2ax^2 + (2b-1)x + 2c


...og hvad så ? Joh, der skal stemmes af led for led.

Andengradsleddet ser fint nok ud. (Så a = a)

og

b = (2b-1)

2c = 0 (der er jo intet konstant-led på vs)
hvilket gir c=0.



b = (2b-1)

b = 2b-1

0 = b-1

b = 1


Altså:

er P på formen P(x) = ax^2 + x = x(ax+1)




Lad os da for én gangs skyld lave et CHECK af det vi har fundet ud af
for at se om det vitterlig ER rigtigt...!!


x* P`(x) = 2 *P(x) – x

x * (ax^2 + x)' = 2* (ax^2 + x) - x

x * (2ax + 1) = 2ax^2 + 2x - x

2ax*x + x*1 = 2ax^2 + (2-1)x - x

2ax^2 + x = 2ax^2 + x

...jamen dog, det ser jo fint ud.

Altså var det rigtigt det vi i fællesskab fandt ud af.



Duffy






Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Du med dit 'fandt ud af i fællesskab', Duffy :P

Der er også en smutter her:

" 2ax*x + x*1 = 2ax^2 + (2-1)x - x "

Det sidste led på højre side skal slettes.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2005 af Duffy

OK Epsi. Så kommer den her igen med rettelsen. (i virkeligheden en småfejl for resulteatet er vel ikke til at tage fejl af!! ;-P)

Opgave 3)

Bestem samtlige andengradspolynomier P,
der tilfredsstiller ligningen
x* P`(x) = 2 *P(x) – x

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


Nu er P jo på formen

ax^2+bx+c

P(x) = ax^2+bx+c



P'(x) = (ax^2+bx+c)' = 2ax+b




x* P`(x) = 2 *P(x) –x

kan skrives op således:


x* P`(x) = 2 *P(x) –x

x* (2ax+b) = 2 *(ax^2+bx+c) –x

2ax^2 + bx = 2ax^2 + (2b-1)x + 2c


...og hvad så ? Joh, der skal stemmes af led for led.

Andengradsleddet ser fint nok ud. (Så a = a)

og

b = (2b-1)

2c = 0 (der er jo intet konstant-led på vs)
hvilket gir c=0.



b = (2b-1)

b = 2b-1

0 = b-1

b = 1


Altså:

er P på formen P(x) = ax^2 + x = x(ax+1)




Lad os da for én gangs skyld lave et CHECK af det vi har fundet ud af
for at se om det vitterlig ER rigtigt...!!


x* P`(x) = 2 *P(x) – x

x * (ax^2 + x)' = 2* (ax^2 + x) - x

x * (2ax + 1) = 2ax^2 + 2x - x

2ax*x + x*1 = 2ax^2 + (2-1)x

2ax^2 + x = 2ax^2 + x

...jamen dog, det ser jo fint ud.

Altså var det rigtigt det vi i fællesskab fandt ud af.



Duffy

Svar #5
01. oktober 2005 af Liv2004 (Slettet)

Ad 1)

a^2 +b^2 = c^2

7^2 + 4^2 = c^2
65 = c^2
sqrt(65) = c

er det sådan her man kan lave den

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Nej, thi sqrt(65) > 7, i modstrid med det givne: planen skærer kuglen, så afstanden fra kuglens centrum til den skærende plan er skarpt mindre end kugleradius.

Lad r og R betegne radius af lillecirklen *) hhv. kugleradius, og lad C betegne kuglens centrum. Sæt a = dist(C,ß); afstanden fra C til den skærende plan, som vi benævner ß.

Tegn situationen!

Af den pythagoræiske læresætning haves

a^2 + r^2 = R^2

hvoraf a = dist(C,ß) = sqrt(33). Kan du se det?

*) På en kugleoverflade en cirkel, hvis centrum ikke er kuglens centrum; modsat 'storcirkel'. I den konkrete opgave er r

//Epsilon

Svar #7
02. oktober 2005 af Liv2004 (Slettet)

ok nu er jeg med!!

endnu en gang tak for hjælpen!

Skriv et svar til: 3 små opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.