Matematik

haster: ligninger med 2 ubekendte

11. februar 2013 af N007 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, jeg har prøvet at regne ligningen ud og får x= -83,3 og y=-20,68.  Resultatet skulle gerne give x=12 og y=-13, det har jeg regnet ud på min lommeregner. Men da denne opgave er uden hjælpemidler, kan jeg ikke finde frem til samme resultat, som lommeregneren får det til.

Nogen derude, som har lyst til at hjælpe?

OPG))

Løs følgende ligningssystemer:

8x+7y=5

-3x+12y= -192


Hvordan jeg har regnet det ud:

1)8x+7y=5

3*8x+ 3*7y = 3*5

24x+ 21y= 15

 

2) -3x+12y=-192 

8*-3x+ 8*12y= 8* (-192)

-24x+ 96y = -1536

_________________

96y-21y = -1536-15

75y = -1551

y = -20,68

_________________

24x+96*(-20,68)= 15

24x+ -1985 = 15

x= -83,3

 

... Synes ikke det giver mening, for en opgave uden hjælpemidler, da det næsten er umuligt ikke at bruge lommeregneren?? 

HJÆLP! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2013 af peter lind

Du kunne slippe nemmere fra opgaven ved at dividere den anden af de oprindelige ligninger med 3. Hvorfor synes du ikke det giver mening ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan løse ligningssystemet

I:    8x + 7y = 5
II:  -3x +12y = -192

ved substitutionsmetoden, eller ved at gange ligningerne med passende konstanter, så den ene variable får samme koefficient i begge ligninger:

I:             8x + 7y = 5
II · 8/3:  -8x + 32y = -512

Lægger vi de to ligninger, forsvinder leddene med x:

7y + 32y = 5 - 512 , dvs

39y = -507 , så

y = -507/39 = -13 ,

hvorefter x findes ved at indsætte den fundne værdi for y i en af de oprindelige ligninger:

8x = 5 - 7·y = 5 - 7·(-13) = 5 + 91 = 96 , hvorfor x = 96/8 = 12

 

#0: i din udregning 2) skal du lægge ligningerne sammen i stedet for at trække dem fra hinanden for at få x til at forsvinde.


Svar #3
11. februar 2013 af N007 (Slettet)

Ahaa! Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: haster: ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.