Matematik

Hjælp til en ligning

12. februar 2013 af LogR (Slettet) - Niveau: C-niveau

Det eneste der står i opgavebeskrivelsen er løs ligningen 6^x*(6^x-0.36)=0

Og ja jeg ved godt jeg hertil kan bruge nulreglen.. 

Men jeg vil helst ikke være flabet så jeg tænkte jeg gerne ville regne den "rigtigt" ud.

Da jeg spurgte min lærer sagde hun jeg skulle se det som to ligninger så det var 6^x=0 og (6^x-0,36)=0

Men hvorfor må man det? Jeg ville synes det var mest logisk at gange ind i parantesen..

Og jeg er klar over man skal løse ligningen ved brug af logaritmer, men det eneste jeg ikke fatter er hvorfor jeg kan se det som to ligninger?!

 

På forhånd super mange gange tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er

6x · (6x - 0,36) = 0

Det er korrekt, at man skal benytte nulreglen. Desuden skal man benytte, at 6x er en eksponentialfunktion, og at 6x > 0 for alle reelle x.

Nulreglen siger, at et produkt er lig med nul, hvis en eller flere af dets faktorer er lig med nul. Derfor splittes ligningen ved hjælp af nulreglen i de to ligninger

6x = 0 ∨ 6x - 0,36 = 0 ,

og da 6x > 0 for alle x, reduceres det yderligere til den ene ligning

6x - 0,36 = 0 , der bedst betragtes som

6x = 0,36

og løses ved at tage log() på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2013 af hbhans (Slettet)

Hvis et produkt af to faktorer skal være nul, så må enten den ene faktor være  nul eller den anden faktor være nul, eller begge faktorer være nul.


Svar #3
12. februar 2013 af LogR (Slettet)

Okay så nulreglen gælder kun hvis der er tale om at man ganger med noget.. Men lad os nu antage at ligningen i stedet hed 6^x+(6^x-0.36)=0

Skulle jeg så her ikke splitte ligningen op i to?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, så kan man ikke benytte nulreglen, men så kan man reducere den lidt i stedet, til

2·6x = 0,36 , eller

6x = 0,18

som så kan løses.


Svar #5
12. februar 2013 af LogR (Slettet)

Okay super! Mange gange tak :-)


Skriv et svar til: Hjælp til en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.