Matematik

Hjælp til simpel ligning

13. februar 2013 af nelarsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej med jer. Jeg står imidlertid og er gået i stå med denne ligning, den ser sådan her ud:

1 - 2 (x - 1)   =   2 (2 - x) - 1

Den er langt mere "avanceret" end dem jeg hidtil har arbejdet med, og jeg ved ikke hvordan jeg skal begynde for at isolere X. Er der nogen som kan forklare mig hvordan jeg laver den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Gang ind i parenteserne og isoler x. Det er stof fra folkeskolen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2013 af peter lind

start med at gang ind i parenteserne


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Jeg får den til:

1 - 2 (x - 1)   =   2 (2 - x) - 1

1-2x-2=4-2x-1

1-2x=4-2x-1+2

1-2x=4-2x+1

-2x=4-2x

-2x-2x=4

-4x=4

-x=4

x=4

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. februar 2013 af NejTilSvampe

#3 - 

Du begår en fortegnsfejl fra:

-2x=4-2x

                                  til:

-2x-2x=4

Dette trin giver heller ikke mening, hvor forsvinder din koefficient hen?

-4x=4

-x=4

Og pludselig forsvinder fortegnet også?

x=4

-----------------------------

#0 -

Denne ligning opfyldes uanset hvad x er:

1 - 2 (x - 1)   =   2 (2 - x) - 1         Læg  1+2(x-1)  til på begge sider.

1 + 1 = 2(2 - x) + 2(x - 1)             Forkort med 2.

1 = 2 - x + x - 1                           x'erne elimineres.

1 = 1                                          Ligningen er altid sand, uanset x.

x ∈ R 


Svar #5
13. februar 2013 af nelarsen (Slettet)

FredeP, er dette korrekt lavet:

 

1-2(x-1)=2(2-x)-1

1-2x-2=4-2x-1

1-2x-2+2=4-2x-1+2

1-2x-1=4-2x+1-1

-2x+2x=4-2x+2x

x=4

?


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er ikke korrekt. Du hæver minusparentesen på venstre side forkert i ligning 2.

Genlæs i stedet #4. Den ukendte x forsvinder ud af ligningen, med et sandt udsagn som resultat, hvorfor den oprindelige ligning er opfyldt for ethvert x.


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. februar 2013 af NejTilSvampe

#5 - 

Læs #6 - Men for lige at hamre det sidste søm i. Prøv at indsætte et vilkårligt tal (eksempelvist x = 33) i ligningen og se om du får det samme på begge sider af lighedstegnet.


Skriv et svar til: Hjælp til simpel ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.