Kemi

Kemisk mængdeberegninger!!

16. februar 2013 af trunzze - Niveau: B-niveau

Hej SP!

 

Jeg er i tvivl om b, c og d'ern i nedenstående opgave... Jeg har givet bud, men ret mig endelig..

 

Opgave 1:
Druesukker kan forbrændes fuldstændigt efter følgende reaktionsskema
C6H12O6(s) + 6O2(g)  → 6CO2(g) + 6H2O(l)
Ved et eksperiment blandes 75 g C6H12O6 med 30 g O2


a) Vis ved beregning, at 75 g C6H12O6 ikke er ækvivalent med 30 g O2

n(C_6 H_12 O_6 )/n(O_2 ) = (0,4163 mol)/(0,9375 mol)≠1/6

 

b) Beregn massen af den mængde CO2 der teoretisk kan dannes ved den viste reaktion, idet man blander 75 g C6H12O6 med 30 g O2

m_teoretisk (CO_2 )=2,498 mol*(12,01+2(16,00) )  g/mol  ≅109,9 g

 

c) Hvor stor er volumenet af den dannede mængde CO2(g), idet trykket er 1,018 bar og temperaturen er 300°C

 

v= (n*T*R)/P= (2,498 mol*(300+273)K*0,08314 (L*bar)/(mol* K))/(1,018 bar ) 

v= 116,89859681729 L ≅116,9 L

 

d) Bestem massen af den mængde C6H12O6 der er tilbage efter endt reaktion

- har ikke et bud...


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2013 af mathon

M(C6H12O6) = sum(6,12,6{}*{2.011,1.008,15.999}) g/mol = 180,186 g/mol

M(O2) = 2(15.999) g/mol = 31,998 g/mol

b)
 

 

                                                 C6H12O6 (s)    +    6 O2 (g)     --->    6 CO2 (g)    +    6 H2O (g)
ækvivalentmængder                   1 mol                   6 mol
                                                180,186 g          191,988 g

                                                   75 g                        y          

beregning af til 75 g C6H12O6 (s)
ækvivalent O
2-mængde

                                                   (75 g) / (180,186 g)  =  y / (191,988 g)

                                                   y = (75 / 180,186) • (191,988 g) = 79,9257 g

dvs

                                  75 g C6H12O6 (s) ækvivalerer 79,9 g O2
eller
                                 
                                  30 g O2 ækvivalerer (75/79,9) • (30 g) = 28,16 g C6H12O6 (s)
                                         
 

                                  O2 er den begrænsende faktor


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2013 af mathon

c)

                                  30 g O2 = (30 g) / (31,998 g/mol) = 0,9376 mol

      ækvivalerer
                                  0,9376 mol CO2 (g) som ved trykket er1,018 bar og temperaturen 300°C

      fylder

                      V = [n • R • T] / p = [(0,9376 mol) • (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273+300) K)] / (1,018 bar) =
                                                                                                                                                          43,9 L
                                                                                                                                                                          

                   


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2013 af mathon

d)

                                 restmasse C6H12O6 (s)
                                                                             (75 g) - (28,16 g) = 46,84 g

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. februar 2013 af mikkelgp (Slettet)

I opgave c, hvorfor plusser du der de 300 grader med 273?

I opgave d, hvor får du de 28,16 g fra, som du trækker fra de 75 g?

I opgave b mangler du ikke noget i slutningen?

 

Tak (-:


Skriv et svar til: Kemisk mængdeberegninger!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.