Matematik

Ligning med potens

17. februar 2013 af nelarsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle. Jeg er imidlertid gået i stå ved en ligning jeg skal løse. Den ser således ud:

 

2x + 3 - x (2 - x) = x^2 + 7

 

Jeg har lært hvordan man behandler potenser når de står alene, f.eks. x^4 = 30, så tager jeg 4. dels kvadratrod på begge sider. Men nu er der jo flere led involveret, så hvis jeg vælger at udrydde x^2 på højre side, så skal jeg vel også tage den 2. kvadratrod af noget på venstre, spørgsmålet er bare, hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2013 af mathon

 

                 2x + 3 - x(2 - x) = x2 + 7

                 2x + 3 - (2x - x2) = x2 + 7

                 2x + 3 - 2x + x2 = x2 + 7

                 3  = 7     hvilket er en absurditet

løsningen er:

                 2x + 3 - 2x + x2 = x2 + 7     har ingen reel løsning

 


Svar #2
17. februar 2013 af nelarsen (Slettet)

Hvorfor har du ikke fjernet parantesen i anden ligning, er den ikke allerede blevet ganget ud?

Hvad gør du fra 3. ligning af? jeg er stadig helt konfus.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2013 af mathon

         #1

 

                 2x + 3 - x(2 - x) = x2 + 7                              der ganges ind i parentesen

                 2x + 3 - (2x - x2) = x2 + 7                             minusparentesen hæves

                 2x + 3 - 2x + x2 = x2 + 7                              der reduceres

                 3  = 7     hvilket er en absurditet

løsningen er:

                 2x + 3 - 2x + x2 = x2 + 7     har ingen reel løsning

 


Svar #4
17. februar 2013 af nelarsen (Slettet)

Tak for dine svar Mathon, det giver mere mening nu, men er det ikke på sin plads at man isolere x'et så vidt muligt for at undgå hovedudregninger?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. februar 2013 af mathon

     x'erne "går ud med hinanden", hvorfor der ikke er noget x at isolere


Skriv et svar til: Ligning med potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.