Kemi

Svært - hvor mange gram skal afvejes?

18. februar 2013 af lol<3 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej kloge mennesker

 

jeg har fået stilt følgende spørgsmål, som jeg ingen anelse har om hvordan jeg skal gribe an:

1). der fremstilles 2,00 liter af et reagens, der skal indeholde 200 mmol/L Na2CO3*2H2O.

- hvor mange gram  Na2CO3*2H2Oskal der afvejes?

svaret er 56,8 g

2) 850 mL 0,200 mol/l NaOH tilsættes 50 ml 1,05 mol/L NaOH.

- hvad bliver den molære koncentration af NaOhi blandingen?

svar: 0,25 mol/L

 

3) 25,0 ml 0,110 mol/l citronsyre blandes med 800 ml 100 mmol/L citronsyre. der tilsættes 976 mg citronsyre. 

- beregn blandingens molære koncentration. 

(Mcitronsyre=192,14 g/mol)

svar: 0,106 mol/L

 

som i kan se har jeg svarene men kan ikke gennemskue fremgangsmåden... 


Brugbart svar (4)

Svar #1
18. februar 2013 af ChemistryIsKey

1)

Du skal først finde den molare masse for Na2CO3·2 H2O

     M(Na2CO3·2 H2O) = 142.01926 g/mol

Nu beregner du, hvor mange mol, der skal være i opløsningen med formlen

     n = c · V = 0.2 mol/L · 2 L = 0.4 mol

Nu kan du bestemme massen vha. formlen

     m = M · n = 142.01926 g/mol · 0.4 mol = 56.8 g

2)

Først beregner du stofmængden af de to opløsninger for sig

     n = c · V = 0.2 mol/L · 0.850 L = 0.17 mol

     n = c · V = 1.05 mol/L · 0.050 L = 0.0525 mol

Koncentrationen kan nu beregnes ved

     c = n / Vopl = (0.17 mol + 0.0525 mol) / (0.850 L + 0.050 L) = 0.247 mol/L

3)

 

Igen beregner du de to stofmængder for sig (dem hvor du har fået opgivet et volumen og en koncentration)

     n = c · V = 0.110 mol/L · 0.025 L = 0.00275 mol

     n = c · V = 0.100 mol/L · 0.800 L = 0.08 mol

Nu beregner du stofmængden af den tilsatte citronsyre ved

     n = m / M = 0.976 g / 192.14 g/mol = 0.0050796 mol

Nu lægger du alle disse sammen (da det er samme stof er det i orden) og dividerer med opløsningens samlede volumen ligesom sidst i opgave 2

     c = n / Vopl = (0.00275 mol + 0.08 mol + 0.0050796 mol) / (0.8 L + 0.025 L) = 0.106 mol/L

Håber det hjalp :)


Svar #2
19. februar 2013 af lol<3 (Slettet)

Tusind tak ! forstår det nu :P super godt forklaret hehe


Skriv et svar til: Svært - hvor mange gram skal afvejes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.