Kemi

Kemisk mængdeberegning

24. februar 2013 af Emmer1000 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

er der nogne der kan hjælpe mig med denne opgave?

• Hvor mange gram barium kan reagere med 200 mL 5,0 M saltsyre (HCl)? Hvad er volumenet af den udviklede dihydrogen ved 50 °C og 1 atm?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af mathon

 

        begynd med at opskrive reaktionen


Svar #2
24. februar 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Okay, jeg er tabt

men er det noget ligende det her?

x+200ml ->

Og x, er det jeg skla finde ud af 


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#2

 tænk på at det er barium, der reagerer med saltsyre


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. februar 2013 af mathon



                             Ba (s)   +  2 HCl (aq)   --->   BaCl2 (aq)   +   H2 (g)
 
                            


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. februar 2013 af mathon

            n(HCl) = (0,200 L) • (5 mol/L) = 1,0 mol HCl



                                                       Ba (s)     +    2 HCl (aq)    --->    BaCl2 (aq)    +    H2 (g)
ækvivalente stofmængder              1 mol            2 mol                                           1 mol
                                                     137,33 g        2 mol                                           1 mol
                                                       68,67 g        1 mol                                          0,5 mol                                                                                         

   68,67 g barium kan reagere med 200 mL 5,0 M HCl (aq)


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. februar 2013 af mathon

 

   dihydrogenvolumen ved ved 50 °C og 1 atm

                         
                         V = n
• R • T / p  = (0,5 mol) • (0,082058 atm·L/(mol·K)) • ((273,15 + 50) K) / (1 atm) =          
                                                                                                                                                 13,26 L                           
 


Svar #7
24. februar 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Jeg forstår godt #6, for Marthon idealgasligningen ikke sandt?

Men jeg forstår ikke #5 - kan uddybe det for mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. februar 2013 af mathon

 

       du har jo kun 1,0 mol HCl at "gøre godt med"  =  200 mL 5,0 M saltsyre (HCl)


Svar #9
26. februar 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Ba (s)   +  2 HCl (aq)   ->   BaCl2 (aq)   +   H2 (g)


Jeg bruger følgende formel for at udregne stofmængden:


m= er mængden i gram
n= er lig med stofmængden i mol
M= er molaremassen målt i g/mol

V=(200 mL)/1000=0,2 L
c=5,0 M~ 5,0 mol/L
n=0,2 L*5,0 mol/L=1 mol


Derefter bruger jeg den formel for at beregne mængden i gram


m=n*M


m= er mængden i gram
n er lig med stofmængden i mol
M er molare massen målt i g/mol

n=1 mol
M=Massen af Barium er=137,327 g/mol
det  har jeg aflæst i det periodiske sytem 

Nu har jeg fundet de to ubekendte, og på den måde kan jeg finde, den sidste ubekendte, nemlig massen i mængdeberegningsformlen.

m=1*137,327 g/mol=137,327 g

Nu er jeg kommet så langt her, men jeg forstår ikke hvordan du for det til 68.67 g ? altså du halvere med 2,kan jeg godt se, men hvorfor?


Skriv et svar til: Kemisk mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.