Matematik

Vektor i planen - tallet s og t

25. februar 2013 af Kasperdrengen (Slettet)
Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med den her opgave, som skal løses uden lommeregner:

Planen er givet af 3 vektorer: a=(-2/4), b=(5/2), c=(3/-2)

Beregn tallene s og t således at sa+tb=-3c

Bemærk: alle abc'ere er vektorer, men kunne ikke lige lave dem sådan :) og / betyder ikke divider her men "over"

På forhånd tak ! :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet de tre vektorer i planen

a = [-2 , 4] , b = [5 , 2] , og c = [3 , -2] ,

og man skal løse ligningssystemet

sa + tb = -3c .

Dan skalarproduktet på hver side med henholdsvis â og b^ , hvor man udnytter, at

aâ = 0  ,   og   bb^ = 0 .

Så får man de to ligninger

s·(ab^) = -3·(cb^) , og

t·(bâ) = -3·(câ) ,

hvoraf man får

s =  -3·(cb^)/(ab^)      og     t =  -3·(câ)/(bâ)

forudsat, at  (ab^) ≠ 0 , og  (bâ) ≠ 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2013 af mathon

 

                        ...som er Cramers regel i anvendelse

 

Vedhæftet fil:Cramers regel.doc

Skriv et svar til: Vektor i planen - tallet s og t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.