Kemi

Hjælp til opgavesæt (Organisk kemi, redox etc.)

26. februar 2013 af Bjarne223 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle derude,

Vi står i den situation, at vi er meget i tvivl, om hvordan vi løser følgende opgaver, og det ville være super skønt, hvis vi kunne få lidt hjælp med på vejen:

 

 

1.

115 mg af et organisk stof giver ved fuldstændig forbrænding 225 mg CO2 og 115 mg H2O.
Stoffet indeholder kun C, H og O.

a) Bestem stoffets empiriske formel.

b) Molarmassen findes eksperimentelt til 90,12 g/mol. Bestem stoffets molekylformel.

Ved forsigtig oxidation med K2Cr2O7 omdannes stoffet til en forbindelse, ser indeholder to ketongrupper (en diketon). Samtidig reduceres dichromationerne til Cr3+.

c) Angiv strukturformel og systematisk navn for både det det oprindelige stof og for diketonen.

d) Opskriv et reaktionsskema for redoxreaktionen.

 

2.

1.030 g af et organisk stof giver ved fuldstændig forbrænding 2.06 g CO2 og  0.843g H2O.
Stoffet indeholder kun C, H og O.

a)   Bestem stoffets indhold i g af C, H og O

b)   Bestem stoffets empiriske formel.

c) Molarmassen findes eksperimentelt til 44.05 g/mol. Bestem stoffets molekylformel.

Stoffet kan oxideres af Tollens reagens

d)  Opskriv stoffets strukturformel og systematiske navn.

d) Opskriv et reaktionsskema for redoxreaktionen med Tollens reagens.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2013 af mathon

i CO2 udgør C 27,29 masse%

i H2O udgør H 11,19 masse%


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2013 af Ironman14 (Slettet)

Jeg sidder og knokler med samme opgaver.

Er gået i stå i opgave 1.c og 2.c/d, som jeg slet ikke kan løse.

Evt. nogen som kan hjælpe mig? 

Det ville være dejligt, peace og tak på forhånd!

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2013 af mathon

opgave 1.

                         225 mg CO2 indeholder  0,2729 • (225 mg) =    61,40 mg carbon

                         115 mg CO2 indeholder  0,1119 • (115 mg) =   12,87 mg hydrogen

 

          stoffet indeholder                carbon             hydrogen              oxygen
                                                      61,40 mg            12,87 mg            40,73 mg 

                                                        5,11 mol            12,77 mol            2,55 mol        divideret med 2,55

                                                            2,001                   5 ,01                    1             som bortset fra dec.-afr.
er
                                                                2                        5                        1

hvorfor stoffets empiriske formel.
er
                                                                                   C2xH5xOx
                              


                                                     

 

                     

                     


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2013 af mathon

   med molmassen
                                                x*{2,5,1}*{12.011,1.008,15.999} = 90.12

                                                x*45.061 = 90.12

                                                x ≈ 2

dvs
stoffets stofformel
er

                                                                                   C4H10O2

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2013 af mathon

c)

                                           CH3-CH(OH)-CH(OH)-CH3      oxideres til      CH3-C(O)-C(O)-CH3

                                             1,2-dihydroxybutan                                                 butandiketon


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2013 af mathon

d)

                                   0         0                     +6                         +2  +2               +3
                              R1-CHOH-CHOH-R2   +   Cr2O72-   --->   R1-CO-CO-R2   +   Cr3+

pr. to atomer
        op   ned         antal
C      4                       6
Cr            6                4

 

                             3 R1-CHOH-CHOH-R2   +  2 Cr2O72-   --->  3 R1-CO-CO-R2   +  4 Cr3+

afstemning af ladning

                             3 R1-CHOH-CHOH-R2   +  2 Cr2O72-   +   16 H+   --->  3 R1-CO-CO-R2   +  4 Cr3+

afstemning af hydrogen

           3 R1-CHOH-CHOH-R2   +  2 Cr2O72-   +   16 H+   --->  3 R1-CO-CO-R2   +  4 Cr3+    +   14 H2O


oxygen stemmer

dvs med R1 = R2 = CH3

           3 CH3CHOHCHOHCH3   +  2 Cr2O72-   +   16 H+   --->  3 CH3COCOCH3   +  4 Cr3+    +   14 H2O

 

 

                                     


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. februar 2013 af mathon

#3 2. linje

                        115 mg CO2    rettes til   x     115 mg H2O      

#5 2. linje

                       1,2-dihydroxybutan    rettes til   2,3-dihydroxybutan


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. februar 2013 af mathon

opgave 2.

                     2,06 g CO2 indeholder  0,2729 • (2,06 g)       =    0,5622 g carbon

                     0.843 g H2O indeholder  0,1119 • (0.843 g)  =   0,09433 g hydrogen

 

          stoffet indeholder af                  carbon             hydrogen              oxygen
a)                                                       0,5622 g           0,09433 g            0,3735 g

                                                           0,0468 mol       0,0936 mol        0,0233 mol        divideret med 0,0233

 b)
                                                           2,005 mol         4,009 mol            1 mol                 som bortset fra dec.-afr.
er
                                                                2                        4                       1

hvorfor stoffets empiriske formel.
er
                                                                                     C2xH4xOx

c)

   med molmassen
                                                x*{2,4,1}*{12.011,1.008,15.999} = 44,05

                                                x*44,053 = 44,05

                                                x = 1

dvs
stoffets stofformel
er

                                                                                   C2H4O


                
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. februar 2013 af mathon

opgave 2 fortsat

d)

Da stoffet kan oxideres af Tollens reagens,
indeholder det en aldehydgruppe

dvs
                                                 C2H4O  =  CH3CHO
                                                                   ethanal
                                                                ethylaldehyd

 

e)
generelt

                   2 Ag(NH3)2+    +   R-CHO   +   2OH-   --->   2 Ag   +    R-COOH    +    7 H2O

hvor produktet
            R-COOH i overskud af stærk base forefindes som R-COO-

specifikt

                   2 Ag(NH3)2+    +   CH3CHO   +   2OH-   --->   2 Ag   +    CH3COOH    +    7 H2O

hvor produktet
           CH3COOH i overskud af stærk base forefindes som CH3COO-

 

 


Skriv et svar til: Hjælp til opgavesæt (Organisk kemi, redox etc.)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.