Studievalg og videregående studie

Alt er forkert! Studieretning + klasse! HJÆLP!

26. februar 2013 af Danmark500 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens. Jeg håber virkelig I vil kunne hjælpe mig. Jeg sidder nemlig fast i et STORT dillemma. Her kommer situationen (beskrevet -->)Jeg går på et fantastisk gymnasium, som jeg er rigtig glad for. Det er stort, og er ret tæt på hvor jeg bor. Jeg går lige nu i 2.g og starter i 3.g efter sommerferien. Jeg kom ind på gymnasiet direkte efter 9.klasse.

Først havde jeg valgt studieretningen Mat A og Sam A og natgeo på B. Det var fint nok, men ikke rigtig mig. Altså klassen var okay, fint nok vi passede nok ikk helt sammen. Jeg ville gerne have et mere naturvidenskabeligt studieretning. Efter grundforløbet valgte jeg Mat A og Fys A og Kemi B. Det gjorde jeg fordi jeg gerne vil have flere muligheder efter gymnasiet og eventuelt derefter læse noget medicin. Altså for at kunne åbne flere døre. Jeg havde hørt, at studieretningen kunne være svær, men jeg tænke at jeg da ville kæmpe til det sidste! Det gjorde jeg også.

Dog nu hvor jeg går i 2.g kan jeg mærke at det blivere hårdere. Det bliver værre og værre, sværere og sværere og kedligere og kedligere. Matematikken er AL for svær, og desuden har en dårlig lærer som ikke forklarer. Han forklar så minimalt som muligt. Dog er det ikke dét, som er pointen. Jeg har mistet interessen for matematik og fysik.  Misforstå mig endelig ikke! Jeg elsker at gå i skole, men hvis der IKKE er noget man BRÆNDER for mere, så mister man jo lysten. Jeg har mistet energien, og er helt opgivende når det komer til mat og fys. Mat A og Fys A Kem B er alt for hårdt til mig, og jeg ønsker ikke længere at læse medicin. Jeg har indset,  at det ikke er noget jeg kan se mig selv arbejde med i fremtiden alligevel. Desuden trives jeg ikke særlig godt med min klasse. De er anderledes, og har en helt anden humor og stemning. Jeg har kæmpet, og prøvet at komme ind i varmen, men det mislykkedes. Der er kun 6 andre piger i klassen end mig, og omtrent 24 drenge. Jeg interesserer mig nu ikke længere, i at kæmpe og anstrenge mig, når det ikke er til nogen verdens nytte alligevel.

Jeg har spurgt om at få lov til at skifte klasse, men det er blevet afvist. Det var fordi, at det i 2.g er for sent at kunne skifte studieretning. Nu sidder jeg fast i både en FORKERT studieretning og en klasse, som slet ikke passer ind i billedet. Jeg ville ønske jeg kunne skifte til Eng A og Sam A. Jeg er ret god til engelsk, og samfundsfag er et dejligt fag. De to fag, ville også kunne åbne andre forskellige døre i fremtiden. Jeg sidder virkelig fast, og har ingen anelse om hvad jeg skal gøre. De 3 gymnsasie år er jo den tid, som skaber/former din fremtids muligheder.  Jeg kan ikke leve med, at have den forkerte studieretning resten af mit liv + (være utilfreds).

Kan I venligst give mig råd til hvad  jeg skal gøre? Jeg har ingen anelse, og føler bare at lektierne og opgaverne hober sig op over mig. Jeg tænker på det HVER eneste dag, og føler at jeg er helt malplaceret. Please - hjælp det plager mig nat og dag!!!!


Brugbart svar (4)

Svar #1
03. marts 2013 af PrincessConsuelaBananahammock (Slettet)

Min kæreste havde selv studieretningen Mat A, Fysik A, kemi B mens jeg havde Engelsk A, Samf B og Mat B - og han havde en meget hårdere gymnasietid end mig, set i forhold til arbejdspres og opgaver der skulle laves. Så jeg er helt sikker på, at det også må være hårdt for dig! Men i forhold til selve arbejdspresset med lektier, opgaver osv. vil jeg råde dig til at tage kampen op - jeg læser på universitetet nu - gik direkte videre efter gymnasiet - og presset bliver kun større! Når du kommer videre på en videregående uddannelse - evt. universitetet, som jo var dine plan tidligere - skal du selv stå med alting selv. Der er ingen der hjælper dig, men du skal selv organisere din dag med læsning, undervisning og fritid - og det er en øvelse i sig selv! Nu er det ikke for at hakke ned på dig eller sige at du brokker dig - for jeg mener virkelig, at du har det hårdt - der er mange ting man skal nå i gymnasiet - især på den naturvidenskabelige studieretning! Umiddelbart lyder du til at være det, man så berømt kalder "læse/studie-træt" og har brug for en pause - hvilket jeg også selv kan huske jeg var ved at løbe ind i i midten af gymnasietiden - og som jeg kender mange der oplevede.

Med hensyn til det med klassen, så ved jeg fuldstændigt hvordan du har det - jeg var dog ikke i tvivl om, at jeg havde valgt den rigtige studieretning - men jeg kom heller ikke særligt godt ud af det med størstedelen af dem jeg gik i klasse med, og måtte også sidde i mange frikvarterer for mig selv - især fordi jeg var hende "nørden" der altid lavede sine ting, deltog og arbejdede hårdt for at få et godt fagligt resultat. Jeg gav også op til sidst med overhovedet at prøve at "komme ind i varmen", som du selv siger. Der var mange dage hvor jeg ikke havde lyst til at komme i skole, fordi jeg vidste, at jeg skulle bruge en stor del af min dag alene uden at snakke med nogen. Men jeg kom igennem det! Hvis der er nogle muligheder for ekstra aktiviteter, så som musik, idræt eller andre ting som kunne interessere dig, så vil jeg råde dig til måske at prøve det - det kan være, at du møder nogle der fra andre klasser, som du kan få et godt forhold til. Jeg kan ikke huske hvordan vi kom i snak med hinanden, men på et tidspunkt begyndte jeg at snakke med en pige fra min parallelklasse - i dag er hun en af mine bedste veninder! Selvom du går i klasse med 30 andre, så er der jo mange andre på dit gymnasium - og man kan godt snakke med andre  i timen skal du alligevel lytte og deltage, og i frikvartererne kan du jo gøre hvad og snakke med hvem du vil!

Dit egentlige spørgsmål og problem vedrører hvad du skal gøre, for du føler, at du er fanget i den forkerte studieretning. Til det vil mit umiddelbare råd være, at du sætter dig til at undersøge lidt mere nærgående hvad det rent faktisk så er, at du vil læse, når nu det ikke er medicin. Find ud af, hvad det helt præcist er, der interesserer dig - og jeg vil helt bestemt råde dig til at tage til uddannelsernes åbent hus (både universiteternes og andres der har interesse). Jeg kan trøste dig med, at du står i det bedst tænkelige scenarie i forhold til at  være "stuck" på en studieretning - af alle studieretninger så er Mat A, Fysik A, Kemi B den der åbner flest døre - og jeg kan også trøste dig med, at samfundsfag A ikke åbner nogle døre overhovedet - ikke engang statskundskab, hvor man skal have enten samfundsfag B ELLER historie B - hvor du i forvejen har obligatorisk historie A! De fleste uddannelser kræver også kun som maksimum engelsk B - som også er obligatorisk. Så det er kun hvis du finder ud af, at det er engelsk du vil gå efter at læse i en eller anden form, at du får brug for engelsk A - og så kan du evt. søge om at få det som valgfag i 3.g eller tage det som enkeltfag i sommerferien efter 3.g - eller som enkeltfag året efter (jeg havde som sagt engelsk A i min studieretning, og forskellen på B og A er meget, meget lille). Men helt klart vil jeg råde dig til at sætte dig ned og forsøge at finde ud af, hvad det er, du brænder for og gerne vil læse lidt mere præcist, find ud af, hvad optagelseskravene er - og dermed hvad du mangler i forhold til de fag du har nu, og så udforsk det ved at tage kontakt til studierne, deltage i arrangementer og især studiepraktik i 3.g - jeg deltog selv i studiepraktik og fandt ud af, at det studie jeg læser på nu, er lige mig!
Du er slet ikke så fastlåst som du kunne være - tænk hvis du havde Engelsk A, Samf A, Mat A - men i midten af 2.g fandt ud af, at du gerne ville være læge - så var der en helt masse ekstra fag du manglede og skulle læse op på - du står heldigvis i en situation hvor de fleste døre er åbne for dig, selvom du føler dig malplaceret!

Med hensyn til dit lektielæs så vil jeg opfordre dig til at lave en læseplan - få en mere struktureret hverdag - hvis du har et fritidsarbejde kan det være, at du desværre bliver nødt til at opsige det - prøv at gøre din hverdag så overskuelig som muligt. Jeg vil også råde dig til enten at tale med dine lærere om, hvad de vil råde dig til at gøre for at blive sat mere ind i og forstå det stof I gennemgår i timerne, og som du skal kunne eller find en lektiehjælper der kan hjælpe dig - mange universitetsstuderende hjælper gymnasiestuderende med de opgaver de mangler. Jeg ved ikke om dit gymnasium deltager i projektet Lektier Online Gym, men ellers så foreslå dine lærere at de skal tage det op med ledelsen - det er et projekt hvor universitetsstuderende frivilligt er lektiehjælpere for gymnasiestuderende og kan hjælpe med opgaver, med at forklare eller hvad end man har af spørgsmål til sit pensum!

Jeg ønsker dig vitterligt al held og lykke, og håber, du får det bedre - jeg ved fuldstændigt hvordan du har det - jeg følte mig ikke som en del af min klasse og syntes det var hårdt - men det var huen værd, og jeg endte med at komme ud med mit gymnasiums højeste gennemsnit - uden at kunne gange det med noget som helst!
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2019 af ibrahim121

Slettet

Skriv et svar til: Alt er forkert! Studieretning + klasse! HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.