Fysik

Effekt og nyttevirkning

27. februar 2013 af miamlarsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle :)
Jeg sidder med denne opgave i fysik, og er helt fortabt. Hvis der er nogen, der kan forklare mig det meget enkelt og præcist - ville jeg være meget taknemmelig.

 

En vindmølle på en landejendom bruges til at varme vand op i en varmeisoleret tank med et piskeris, som er forbundet med en kraftoverførsel til møllevingerne.

En mørk og næsten stormfuld nat blæser det hele natten  med vindhastigheden 15 m/s.
Luftens densitet er 1,34 kg/m^3. Møllevingernes radius er 5 m.

a) Beregn vindens effekt gennem det areal, der overstryges af vingerne.
Formel for effekt: P = E/t

Tanken indeholder 5 m^3 vand, som opvarmes 35 grader på 6 timer.
b) Beregn den tilførte energi

c) Beregn den effekt, hvormed tankens vand tilføres energi.

d) Beregn møllens nyttevirkning.

Natten efter er vinden faldet lidt og nu varer den samme opvarmning 12 timer.
e)* Giv et bud på vindhastigheden.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af hesch (Slettet)

a)  Overstrøget areal, A = πr2.  Volumen luft, der passerer gennem arealet pr sek, V=A*v,  v=15m/s.

Beregn nu massen af dette volumen luft, der passerer pr. sek. Energien i luften, E=½*m*v2 per sek.

Energi per sek = effekten P.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. februar 2013 af mathon

samlet

                P = (1/2) • m • v2  = (1/2) • (v • A • ρ) • v2  = (1/2) • (π • r2 • ρ) • v3

                P = (1/2) • (π • r2 • ρ) • v3 = (1/2) • (π • (5 m)2) • (1,34 kg/m3) • (15 m/s)3


Svar #3
27. februar 2013 af miamlarsen (Slettet)

Tusind tak for svar - hvad med de resterende opgaver? :-)

Brugbart svar (1)

Svar #4
27. februar 2013 af mathon

b)

               Etilført  =  m • c • ΔT = (5 000 kg) • (4,186 kJ/(kg·K)) • (35 K) = 732550 kJ = 203,486 kWh

             


Svar #5
27. februar 2013 af miamlarsen (Slettet)

Tak! Hvis du har svaret på resten, må du meget gerne skrive dem - ellers siger jeg mange tak! :-)

Brugbart svar (1)

Svar #6
27. februar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Nå, ok, det var en formel du ville have, lige til at skrive af, uden at forstå ?


Skriv et svar til: Effekt og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.