Matematik

Funktioner

27. februar 2013 af tryllestaven (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har lidt problemer med denne opgave og håber på lidt hjælp

Lad funktionen f være givet ved:

f(x)=(x^2+1)/(x-1),x≠1


a) Beregn de x-værdier for hvilke grafen for f har vandrette tangenter


b) Løs ligningen f ’ (x) = ½


Tangenten til grafen for f i (-1; f(-1)) kaldes t.
c) Bestem t’s skæringspunkter med koordinatakserne.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af mette48 (Slettet)

find f ' (x)

a) sæt f ' = 0 og find x af den fremkomne ligning


Svar #2
27. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Nu har jeg differantieret ligning (f'(x)), men jeg ved ikke helt om jeg er på den.

 

Jeg får x=-0,41421 eller x=2,4142.

 

Kan det passe? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er tilnærmede værdier til de eksakte løsninger. Man genkender

x = 1 - √2  eller x = 1 + √2


Svar #4
27. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

I opgave b skal jeg så bare integrere 1/2 eller hvad skal løs ligningen betyde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal løse ligningen f '(x) = 1/2 . Det er jo samme fremgangsmåde som ved løsning af ligningen f '(x) = 0 . Ligningen er så

1 - 2/(x-1)2 = 1/2


Svar #6
27. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Jeg er gået lidt fast i c'eren :/


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Start med at bestemme tangentens ligning.


Svar #8
28. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Jeg synes jeg mangler nogle oplysninger for at kunne lave opgaven...

Tangenten til grafen for f i (-1; f(-1)) kaldes t.

Og tangentens lingning er: t(x)= f(x0) + f ' (x0) * (x-x0)

Jeg kan ikke lige se hvad det er der skal sættes ind i ligningen


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Her er x0 = -1, og man skal så beregne f(-1) og f '(-1) .


Svar #10
28. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Hvad mener du med at man skal beregne f(-1) og f '(-1)?

Skal jeg så integrere f(-1) og diffenrentiere f '(-1)?


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, man skal beregne f(-1) og f '(-1) .

Værdien f(-1) beregnes ved at indsætte x = -1 i forskriften for f(x) .

Værdien f '(-1) beregnes ved at indsætte x = -1 i forskriften for f '(x) .


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.