Fysik

En kugle affyres - se bort fra luftmodstand

27. februar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Hvad skal jeg gøre i denne opgave?

En kugle affyres fra en riffel. Der ses bort fra luftmodstanden. Det danske forsvar bruger en med betegnelsen Gv M/95 med en mundingshastighed på 945 m/s. Riflen affyres i en vinkel af 60º. (Hvilket sikkert er i strid med en masse regler)

a) Hvor højt op kommer kuglen?

b) Hvor langt kommer den?

c) Det oplyses at rækkeviden er 300m. Stemmer det med med dine beregninger og hvorfor ikke?

Jeg håber I vil hjælpe mig.
Hilsen Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af peter lind

Brug formlerne for det skrå kast. Det står sikkert i din bog, men ellers kan du se det på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/parameter.html#kast


Svar #2
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

Men jeg kender jo kun én hastighed og én vinkel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2013 af peter lind

Du kender også g og dermed har du alt hvad du behøver


Svar #4
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg er ked af at sige det, men jeg forstår det virkelig ikke. Jeg forstår ikke hvilken formel man skal bruge, hvor der indgår en vinkel i, i skrå kast?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2013 af peter lind

Hastigheden i den vandrette og lodrette retning fås ve at proektere hastighedsvektoren ned på den vandrette og lodrette retning. Det giver v0x = v*cos(α)   v0y= v*sin(α)


Svar #6
27. februar 2013 af zuku (Slettet)

Okay. Så jeg skal sige:

Den vandrette retning: Vox=945m/s*cos(60º) = 472,5

Den lodrette retning: V0y=945m/s*sin(60º)=818,3940066


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. februar 2013 af peter lind

ewg har ikke regnet efter men ellers ja


Svar #8
28. februar 2013 af zuku (Slettet)

Super, tak skal du have.

Vil du hjælpe mig med opgave C? Som jeg har regnet ud er rækkeviden 818,39 m, hvilket jo ikke stemmer overens med det der bliver oplyst. Hvordan kan det være?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvordan har du beregnet rækkevidden?


Svar #10
28. februar 2013 af zuku (Slettet)

Øh, er rækkevidden ikke de 810,39m, altså beregningen af den lodrette linje? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. februar 2013 af peter lind

kastelængden får du ved at finde tiden til kuglen er kommet ned igen du skal altså løse ligningen y(t) = 0. Den ene løsning er t=0, som angiver starten. Den anden tid angiver hvor lang tid der går indtil kuglen er faldet ned igen. Indsæt den i x(t) og du har skudlængden


Svar #12
05. marts 2013 af zuku (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Hvilken formlen vil du have jeg skal bruge?


Brugbart svar (2)

Svar #13
05. marts 2013 af peter lind

Der gælder at y(t) = -½g*t2+voy*t + s0y

Vælger du et koordinatsystem hvor du starter  koordinatsystemets begyndelsepunkt er s0y=s0x=0

Når kuglen kommer ned igen er y = 0 så du kan finde tiden, det tager kuglen at falde ned af

y(t) = -½gt2+v0y*t =0

Denne fundne tid sætter du så ind i ligningen for x koordinaten. Det giver den søgte skudvidde


Svar #14
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Så jeg skal altså have isoleret t i denne ^^ ligning, og kan dermed beregne den søgte skudvidde - eller er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #15
11. marts 2013 af peter lind

Det er korrekt


Svar #16
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Når man har fundet t i ligningen, hvad skal man så? :-)

Brugbart svar (1)

Svar #17
11. marts 2013 af peter lind

sætte den fundne værdi ind i bevægelsen for den vandrette retning


Svar #18
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Nu har jeg prøvet at isolere t, men jeg kommer frem med to løsninger, da jeg kun kan løse den som en andengradsligning. Er dette helt forkert?

Brugbart svar (1)

Svar #19
11. marts 2013 af peter lind

Nej. Den er i samme højde når den afskydes og når den kommer ned igen


Svar #20
11. marts 2013 af zuku (Slettet)

Så det kan godt passe jeg får et resultat i minus og et i nul?

Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.