Fysik

Effekt tab og spænding

01. marts 2013 af 384106 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Beregn den effekt Ptab der afsættes i ledningen?

Pk = 60 MW

Uk = 132 kV

L=40km

d=28mm

Har regnet de første par opgaver:
Strømmen i ledningen: 455A

R=1,04Ω

E = 5,18*1012

Opgave 2

Tre resistorer kobles i serie.

Beregn spændningerne over de enkelte resistorer??

R1=10 Ω
R2=20 Ω

R3=50 Ω

U=20V

 

Tak for hjælpen! :-)


Svar #1
01. marts 2013 af 384106 (Slettet)

ingen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2013 af hesch (Slettet)

Opgave 1:  Når talen er om 60MW og 132kV, er der tale om en højspændingsledning, med tre faser. Den opgivne lederdiameter, 28mmØ, er formodentligt diameteren pr. fase.

Hvordan er du kommet frem til 1,04Ω ?  Jeg får 1,17Ω, efter tommelfingerreglen: 1km, 1mm2 Cu giver 18Ω.

Ved trefasede net, har man en fasespænding og en yderspænding ( 230V / 400V ), jeg formoder, at de opgivne 132kV er yderspændingen.

De 455A er yderstrømmen. Fasestrømmen bliver så:  455A/√3 = 262,7A.

Tabet pr. fase = R * I2 = 80,74 kW.

Tabet ialt = 80,74 kW * 3 faser = 242 kW

Men kommenter lige på mine formodninger.

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. marts 2013 af hesch (Slettet)

Opgave 2:  U = 20V,  Rtotal = 80Ω.

Du kan beregne strømme, spændingsfald, osv., men du vil komme frem til, at spændingfaldet er 20V / 80Ω pr. ohm = 0,25V/Ω.  Så:

U1 = 10Ω * 0,25V/Ω = 2,5V

U2 = 5V

U3 = 12,5V

Ialt: 20V


Svar #4
01. marts 2013 af 384106 (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til 1,04Ω ?  Jeg får 1,17Ω, efter tommelfingerreglen: 1km, 1mm2 Cu giver 18Ω.

Det er jeg kommet frem ved at sige:

R = ρ * L/A 

R = 0,016*1+^-6*40.000/(pi*0,014^2) = 1,04 ohm, hvilket stemmer fint overens med facit.

Opgave 2, som du har hjulpet med, stemmer også fint overens med facit. 

Men ang.:
Tabet pr. fase = R * I2 = 80,74 kW.

Tabet ialt = 80,74 kW * 3 faser = 242 kW

Så skulle tabet være 215 kW..

og ja det er en kobber ledning..


Svar #5
01. marts 2013 af 384106 (Slettet)

og det skal lige siges at opgave 1 og ogpave 2 ikke hænger sammen! Det er to vidt forskellige opgaver.. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. marts 2013 af hesch (Slettet)

#5: Jeg har forstået, at opg. 1 og 2 ikke hænger sammen.

#4:  215kW, ja, hvis R=1,04Ω, men R = 1,17Ω, for ρ er ikke 0,016 * 10-6 hvad angår kobber til højspændingskabler. Ved du hvad kemisk rent kobber koster pr. kg ?  Hvis en kabelfabrikant i laboratoriet opdager, at kobberet er for rent, så henter han en gammel cykel ude i cykelstativet ( og måske cykelstativet ) og smider dem i smeltebadet, så sparer han et par tusinde kr. ( Realistisk blander han det rene kobber med forurenet kobber, indtil "legeringen" netop overholder EU-direktiver ).

Men skriv du blot 215kW.    :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2013 af hesch (Slettet)

#6:  PS:  Det skal også med, at din ρ-værdi gælder for udglødet kobber ( uden spændinger ), men når du trækker tråd, snor den, vikler den, osv., så er tråden ikke længere udglødet.  

Tidligere NKT-ansat.


Skriv et svar til: Effekt tab og spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.