Fysik

Acceleration

01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har i fysik fået til opgave at optage nogen biler og dernæst har jeg fået disse spørgsmål af min lære: 

Sammenlign accelerationerne med g (9,82 m/s2).

Hvor mange g accelererer sådan en bil (knallert) med?

Er der nogen der kan hjælpe mig med disse 2 spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Divider de fundne accelerationer med g.


Svar #2
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Er dette gjort rigtigt så:

Jeg har sat grafen på loggerpro og dernæst ladet programmet give mig en andengradsligning:

0.4645*t^2+1.761*t+61.52

differenteret den og fået: v(t)=0.929*t+1.761

diffenrentert igen for at finde a(t)

a(t)=0.929

 

Samligning: 0.929/9.82=0.094 g. Altså bruger vores bil 0.094 g på at accelerer.. 

Er ovenstående gjort rigtigt? og i så fald hvad ellers kan man gjorde for at tjene lidt flere point i sådan en opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det ser da rigtigt ud, hvis ellers enheden for a er i m/s2 . Det fremgår ikke af dit udtryk, hvad enhederne er for de indgående størrelser.


Svar #4
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Hvilke steder skal der være enheder, er nemlig usikker :/

Men det er vel en god ide at lave en procent afvigelse, ser dette fornuftigt ud:

((0.094/9.82)/9.82)*100=-99.06313646

Men jeg forstår ikke denne procent afvigelse, hvorfor er den negativ og så lav?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Både dine s-værdier (bilens position) og dine t-værdier (tiden) har enheder.

Dit sidste udtryk har ikke noget at gøre med en procentafvigelse.


Svar #6
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Tak for hjælpen 

Men er dette så rigtigt?

((0.094-9.82)/9.82)*100=-99.06313646

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er rigtigt regnet ud, men hvad vil du med det tal? (Og afstå fra at give alle de decimaler). Det, der er interessant, er brøkerne a/g . Der er da ingen der siger, at en bil eller knallert skal accelerere med 1g. Det ville nok snarere blive en ubehagelig form for kørsel.


Svar #8
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Ja, det faktisk rigtigt nok når man tænker over det.

Men hvad er der mere der er interessant at finde ud af når det handler om acceleretion osv?


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man angiver ofte accelerationsevnen for en hurtig bil (racerbil) ved den tid, bilen skal benytte for at accelerere fra en hastighed 0 km/t til en hastighed 100 km/t. Se, f.eks.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fastest_production_cars_by_acceleration

Du kan jo prøve at omregne de fundne accelerationer til denne specielle accelerationstid.


Svar #10
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Hmm, hvordan vil det gøres for mit vedkommende?


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis der accelereres fra hvile med konstant acceleration a, har man

v(t) = at .

Tiden t0 hvor en bestemt hastighed v0 nås, er da

t0 = v0/a

Benyt, f.eks. v0 = 100km/t = 27,78m/s


Svar #12
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Dvs T_0=8.9m/s /0.929=9.5.. 

Jeg forstår ikke helt hvad dette tal betyder.. hvad tager 9.5 sekunder at nå? 100km/t?


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis accelerationen er a = 0,929m/s2 , er accelerationstiden for at nå hastigheden v0 = 100km/t så

t0 = v0/a = 27,78m/s / (0,929m/s2) = 29,9s .

Med den acceleration tager det altså 29,9s at nå hastigheden 100km/t = 27,78m/s .

Hvor kom de 8,9m/s fra?


Svar #14
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Altså 8.9m/s er den hastighed vores program regnede bilens hastighed til at være, men det måske irrelevant her?
Jeg brugte nemlig denne hastighed, da jeg skulle finde effekten. altså P=m*v*a


Brugbart svar (1)

Svar #15
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det tager så 9,5s at nå den hastighed 8,9m/s, som du valgte.

Effekten ved konstant acceleration er vel

P = (1/2)·m·v02/t0 =  (1/2)·m·a·v0


Svar #16
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Men er det muligt, at det kan tag 9.5s for at en bil nå en hastighed på 8.9m/s? Det ser nemlig ud til at være lang tid, når man tager i betragtning af at 8.9m/s ikke er særligt meget..

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvad mener du med, at 8,9m/s ikke er særlig meget? Det er trods alt 32km/t .


Svar #18
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Ja okay, når man tænker på at bilen var stor, så kan det da godt passe :)

Men kan du hjælpe mig med endnu et spørgsmål om hestekræfter?

1. Hvilke køretøjer bruger mange hestekræfter på at starte, hvilke bruger få?

2. Er der nogen, der er i nærheden af at bruge dem alle?

3. Eller i hvilke situationer har man brug for mange?

Det er 3) jeg har problemer med


Brugbart svar (1)

Svar #19
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du har vel beregnet effekterne for alle de målte køretøjer. Der skal benyttes høj effekt, hvor et bestemt arbejde skal ydes på en kort tid.


Svar #20
01. marts 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Hmm, ja det har jeg nu, men så tænkte jeg over: Kan vindmodstanden påvirke bilens hestekræfter på samme måde som bilens masse og evt. last?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.