Kemi

Stofmængdeberegning Ethanol

05. marts 2013 af thesimonf (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa, jeg er stødt på et problem med en regl.

Opgaven lyder:

 

Beregn massen af den mængde ethanol, som teoretisk set kan dannes ved gæring af 1 kg sukker.

 

Jeg har afstemt reaktionskeamet til:

 

C12H22O11 + H20 --> 4CH3CH2OH + 4CO2

 

C12H22O11 har en formelmasse på 342,296 g/mol.

 

Jeg udregner derfor: 

1000/342,296 = 2,9214 mol C12H22O11

 

Jeg bruger reglen om at stofmængdeforholdet mellem stofferne i reaktionsskeamet svarer til forholdet mellem koefficienterne i det afstemte reaktionsskema.

2,9214 * 4 = 11,6856 mol CH3CH2OH

 

OG ganger med 184,272 og får 2153,36 g ethanol.

 

Men ifølge facitlisten er det 538 og det resultat kan jeg få hvis jeg undlader at bruge den regl med forholdet mellem koefficenterne.

 

Og kan jo også godt regne ud at der ikke kan komme så meget ethanol ud af 1 kg sukker. Forstår bare ikke hvorfor at reglen ikke passer her.. eller også er det mig der har misforstået noget.

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. marts 2013 af Yang (Slettet)

Se vedhæftede fil. 

Næsten det hele er korrekt, bortset fra, at du skal multiplicere stofmængden med ethanols molare masse, og det er så vidt jeg kan se dér, det går galt. 

Vedhæftet fil:Sukker og ethanol.pdf

Svar #2
05. marts 2013 af thesimonf (Slettet)

Hej Yang,

 

tak for besværet! 

 

Jeg kan godt se hvad jeg har gjort galt, jeg regnede den molare masse ud for 4CH3CH2OH molekylet.

De 46,068 g/mol får man når man kun udregner ét CH3CH2OH molekyle.

 

Jeg troede at man også skulle huske at gange op i antallet efter man havde afstemt reaktionsligningen, men kan jo godt se at det gør man jo allerede ved stofmængden, hvorfor man ikke skal gøre det igen. 

 

Fx giver 

2,9214*184,272 = 538.33 g. 

 

Jeg firdobbelede resultatet. Tak for hjælpen!!


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2013 af Yang (Slettet)

Ja. Molare massen er jo for en formelenhed :-) 


Svar #4
05. marts 2013 af thesimonf (Slettet)

Må jeg forresten spørge hvilket program du har brugt til at skrive det så flot op ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2013 af Yang (Slettet)

Maple. 


Skriv et svar til: Stofmængdeberegning Ethanol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.