Fysik

volume

06. marts 2013 af cicis (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej har lidt problemer med den her opgave, og ved faktisk ikke helt hvordan jeg skal løse den

http://s24.postimage.org/3yzn6csqd/billeder_til_motor.png

tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. marts 2013 af hesch (Slettet)

For hver olietype skal du beregne:

1:  Brændværdi:  Omregn MJ/kg  til MJ/liter ved 15C.

2:  Find varmeudvidelseskoefficient for hver olietype, og omregn MJ/liter ved 40C hhv. 110C.

3:  Beregn volumenmængde, der er behov for, ved en energi på f.eks.  1MJ

4:   Sammenlign voluminer for de to olietyper i procent.


Svar #2
06. marts 2013 af cicis (Slettet)

hvis jeg regner fra Mj/kg til MJ/liter

kan det passe at det er sådan her

E=B*m

E=43,3KJ/kg*865kg/m2

E=37454,5 MJ/Liter


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

Du skal være omhyggelig med enhederne:

43,3MJ/kg = 43,3 MJ/kg * 865kg/m= 37455 MJ/m3 =  37,455 MJ/Liter


Svar #4
07. marts 2013 af cicis (Slettet)

1. V1=865*43.3=37454.5/1000=37.4545MJ/l
2. VX=40.8*983=40106.4/1000=40.1064MJ/l

 

men så siger du jeg skal Find varmeudvidelseskoefficient for hver olietype, og omregn MJ/liter ved 40C hhv. 110C.

 

så gøre jeg det her og er ikke helt sikker om det er rigtigt

 

V2=V1*(1+15*(40-15))=14082.892


V2=VX*(1+15*(110-15))=57191.726

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

V2=V1*(1+15*(40-15))=14082.892

Varmeudvidelseskoefficienten er bestemt ikke 15, men snarere 0,001 K-1.

Har prøvet at google det, men kan ikke finde den.

Andre der kan ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

Her:  Mineralske olier:

http://www.ezz.dk/116418-rumudvidelseskoefficient-for-olie

Udvidelseskoefficient = 0,00075 K-1

Den er nok ens for fyrings-  og dieselolie.


Svar #7
07. marts 2013 af cicis (Slettet)

V2=37.4545MJ/l*(1+0.000075*(40-15))=936,432MJ/liter

V2=40.1064MJ/l*(1+0.00075*(110-15))=3810,393MJ/liter

så siger du

Beregn volumenmængde, der er behov for, ved en energi på f.eks.  1MJ

den spørgsmål var jeg ikke helt med på hvordan skal jeg gøre det, og du havde ret

den er ens for fyrings- og dieselolie


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

Fra #4 har du:

 V1=865*43.3=37454.5/1000=37.4545MJ/l   ved 15C

Fra #7 har du:

V2=37.4545MJ/l*(1+0.000075*(40-15))=936,432MJ/liter   ( forkert ).

Olien har samme brændværdi ved 15C hhv. 40C, men fylder mere ved 40C. Så der bliver færre MJ per liter. Altså:

V2=37.4545 MJ/l / (1+0.00075*(40-15))= 37,4545 MJ/l / 1,01875 = 36,765 MJ/liter

Hvis 1L har en brændværdi = 36,765 MJ, hvor mange liter kræves så for at give 1 MJ ?   :)

 


Svar #9
07. marts 2013 af cicis (Slettet)

så kan man vel sige

36,765 MJ/liter/1000Liter= ?

 

men er ikke helt sikker, og hvor har du fået 1,01875 fra nu

:D


Brugbart svar (2)

Svar #10
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

36,765 MJ/liter/1000Liter= ?   Enheden kommer jo ud som  MJ / Liter / Liter = MJ / Liter2.   Kig på enheder, brug dem til at checke.

  Du skal sige:  1 MJ / 36,765 MJ/Liter = 0,027200 Liter    ( enhed stemmer )

1 + 0,00075*(40-15) = 1 + 0,01875 = 1,01875

Der står ikke  ( 1 + 0,00075 )*(40-15) = 25,01875


Svar #11
07. marts 2013 af cicis (Slettet)

tusind tak for din hjælp ! :D


Skriv et svar til: volume

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.