Matematik
Funktioner og forskrifter
Hej!
Jeg mangler hjælp med at komme igang med disse to opgaver. Funktioner er ikke min stærke side, så mon ikke nogen kan fortælle, hvordan man kan lave dem?
- Retlef
Svar #2
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Der er vedlagt 1 opgave med 3 spm.
Det drejer sig om funktionen
f(x) = sin2(x) + cos(x) , x ∈ [0;3π]
I a) skal man løse ligningen f(x) = 0 .
I b) Starter man med at løse ligningen f '(x) = 0.
c) Beregn voluminet ved
Vy = 2π · a∫b f(x)·x dx
Svar #3
06. marts 2013 af peter lind
Tip til a: brug at sin2(x) = 1-cos2(x) sætter du y = cos(x) har du en andengradsligning i y
Svar #4
06. marts 2013 af papas (Slettet)
eller V =2π · ∫ f-1(x)2 dx fra a til b
altsammen en nem PC opgave!
Svar #5
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Hvis du ellers kigger på det vedlagte, vil du se, at f-1 ikke er veldefineret. Integralet giver ikke mening, som du har skrevet det op.
Svar #6
06. marts 2013 af papas (Slettet)
men i hånden!... a og/eller b ligner vinklerne i femkanten
Svar #7
06. marts 2013 af papas (Slettet)
enig, ikke fra a til b...
men Mette kunne hjælpe os, må hun bruge Maple eller ej?
Svar #8
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
a) Hvis man bruger Peter Linds råd i #3, finder man for løsningen til ligningen f(x) = 0, at
cos(x) = (1 - √5)/2 ,
hvoraf man finder
a = 2π -cos-1((1 - √5)/2) ≈ 4,04615 , og
b = 2π +cos-1((1 - √5)/2) ≈ 8,520221
b) Ligningen f '(x) = 0 bliver til
2sin(x)·cos(x) -sin(x) = 0 , dvs
sin(x)·(2cos(x) - 1) = 0 , eller
sin(x) = 0 ∨ cos(x) = 1/2 ,
der i intervallet [0;3π] har løsningerne
x = 0, x = π , x = 2π , x = 3π , x = π/3 , x = 5π/3 , x = 7π/3
Svar #9
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
For grænserne a og b har man nu
cos(a) = (1 - √5)/2 og sin(a) = -[(√5 - 1)/2]1/2
og
cos(b) = (1 - √5)/2 = cos(a) og sin(b) = [(√5 - 1)/2]1/2 = -sin(a) = √(-cos(a))
Vi har så for c)
Vy = 2π · a∫b f(x)·x dx = 2π · a∫b (sin2(x) + cos(x))·x dx
= 2π · [x2/4 -x·sin(2x)/4 - cos(2x)/8 + cos(x) + x·sin(x)]ba
= (π/2)·(b2 - a2) + 2π·sin(b)·(1 - cos(a)/2)
Svar #10
06. marts 2013 af papas (Slettet)
jeg kan nu se at f fra a til b ikke en-mod-een... Heldigvis kan Maple klare omdrejning om y-aksen...
a= 4.04615... b = 8.52022...
Svar #13
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
I #9 skulle det være
Vy = (π/2)·(b2 - a2) + 2π·(b-a)·sin(b)·(1 - cos(a)/2)
til sidst. Indsættes tallene får jeg
Vy ≈ 117,2437 ≈ 2π·18,66
Svar #15
07. marts 2013 af papas (Slettet)
jeg tror at #11 og #12 er rigtige Andersen
Svar #16
07. marts 2013 af mett9676 (Slettet)
Jeg må godt bruge Maple, så længe jeg siger hvad jeg har lavet i programmet. Men mange tak for hjælpen alle sammen! :D
Svar #17
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#15
Ja, jeg kan godt se nu, at resultatet til sidst i #9 og #13 ikke er korrekt.
Man kan lave et hurtigt overslag over rumfanget, da det groft set er lig med rumfanget af en kasse med grundflade 4·1 og med højde 2·π·6 , dvs Vy ≈ 48·π ≈ 150,8 (meget groft overslag).
Hvis jeg fortsætter fra #9, har vi
Vy = 2π · a∫b f(x)·x dx = 2π · a∫b (sin2(x) + cos(x))·x dx
= 2π · [x2/4 -x·sin(2x)/4 - cos(2x)/8 + cos(x) + x·sin(x)]ba
= 2π·[ b2/4 -b·2·sin(b)·cos(b)/4 - (cos2(b)-sin2(b))/8 +cos(b) + b·sin(b)
- a2/4 +a·2·sin(a)·cos(a)/4 + (cos2(a)-sin2(a))/8 -cos(a) + a·sin(a) ]
Her udnytter vi nu, at cos(a) = cos(b), at sin(a) = -sin(b), og at a+b = 4π, til
Vy = 2π·[ (b2-a2)/4 + b·sin(b) + a·sin(b) -(1/2)b·sin(b)·cos(b) -(1/2)a·sin(b)·cos(b) ]
= 2π·[ (b2-a2)/4 + (a+b)·sin(b)·(1 - (1/2)·cos(b)) ]
= 2π·4π·[ (b-a)/4 + sin(b)·(1 - (1/2)·cos(b)) ]
Hvis man så endelig udbytter, at
cos(b) = (1-√5)/2 , sin(b) = [ (√5 - 1)/2 ]1/2 , og b-a = 2·cos-1((1-√5)/2) ,
kan vi skrive rumfanget som
Vy = 4π2 · [ cos-1((1-√5)/2) + [(√5 -1)/2]1/2 · ((3+√5)/2) ] ≈ 169,56796722
hvilket jo er en smuk bekræftelse af det numeriske resultat i #11.
Svar #18
08. marts 2013 af papas (Slettet)
smuk eksakt regning Torben- er det tiden værd?
har du en eksakt værdi for 9-kantens kantlængde, når R af omskreven cirkel er 1?
vh
Svar #19
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#18
Den værdi kender du vist også selv:
s9 = 2·sin(π/9)
sin(π/9) er den mindste positive rod i 3.-gradsligningen
4x3 - 3x + (√3)/2 = 0
dvs
Svar #20
08. marts 2013 af papas (Slettet)
jeg fiskede efter noget klassisk, uden trigonometri...
ligesom i pentagonen , hvor diagonal/kantlængden = φ og med Arkimediske metoder faar eksakte vaerdier
for sin af 9, 18,54,72 º...
hvor fik du 3.gr ligningen fra?
