Fysik

Fysik .

06. marts 2013 af Lalaaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

En sandsæk tabes fra en ballon som hænger stille i højden H=300 m over jorden.
a. Hvad er afstanden mellem sandsækken og jorden efter tiden t’=5 s?

- Har udregnet det til 116,8 .

 

b. Hvor lang tid tager det sandsækken at ramme jorden?

c. Hvilken hastighed har sandsækken når den rammer jorden?

 

Hvordan kan jeg udregne delopgave b og c ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2013 af mathon

 

     kinematik med konstant acceleration

     den mekaniske energi er konstant


Svar #2
06. marts 2013 af Lalaaa (Slettet)

altså er det til delopgave b eller c jeg skal bruge formlen ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2013 af mathon

a)

                 300 m - (1/2) • g • t= 300 m - (1/2) • (9,81 m/s2) • (5 s)2  =  177,4 m      (over jordoverfladen)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. marts 2013 af mathon

b)

                  (1/2) • g • t2 = (300 m)

                  t = (2•(300 m) / g)1/2


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er samme opgave (eller dens forlængelse) som denne https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1313749

Det er bedre at fortsætte i den samme tråd, så de samme ting ikke skal laves igen af andre.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. marts 2013 af mathon

c)

                                      (1/2) • m • vmax2  = m • g • h

                                      (1/2) • vmax2  = g • h

                                      vmax = (2 • g • h)1/2

 


Svar #7
06. marts 2013 af Lalaaa (Slettet)

Må jeg spørge om hvilke formler du har brugt ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. marts 2013 af mathon

 

                     s = (1/2)•a•t2 + vo•t + so         som med  vo = so = 0

giver
                     s = (1/2)•a•t2

og

                      Emek = (1/2)•m•v2 + m•g•h
som for
v = 0 giver   
                      Emek = m•g•høverst

som for
h = 0 giver
                      Emek =(1/2)•m•vmax2


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. marts 2013 af Saraah91 (Slettet)

..


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. marts 2013 af Saraah91 (Slettet)

parrantes fejl


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

g er tyngdeaccelerationen 9,82m/s2 . Faldtiden er

t = [ 2·h/g ]1/2 = [2·300m/(9,82m/s2)]1/2 = 7,82s


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. marts 2013 af Saraah91 (Slettet)

d) Sandsækken lander i en busk og bliver bremset med konstant acceleration ab over en afstand på s=50 cm. Bestem ab og angiv om accelerationen under opbremsning er rettet op eller ned.

 

ved du hvilken formel/udtryk jeg skal bruge for dette spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er igen bevægelse med konstant acceleration. Benyt hastigheden beregnet i c) som starthastigheden.


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. marts 2013 af mathon

#12

                                   2 • a • Δs = v2 - vo2

                                         v2 - vo2
                                   a = --------             som for   v = 0
                                         2 • Δs
              giver
                                           -vo2
                                   a = -------           
                                         2 • Δs

                                     

                                


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. marts 2013 af Saraah91 (Slettet)

mathon kan det passe at det giver 5892.01???

og ved du hvordan man skal vide om acceleratonen under opbremsningen rette opad eller nedad?


Brugbart svar (1)

Svar #16
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Almindelig sund fornuft bør fortælle dig, at accelerationen under en opbremsning i en retlinet bevægelse er rettet i modsat retning af bevægelsens retning.


Skriv et svar til: Fysik .

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.