Matematik

Bestemme Linje M - Går gennem et punkt og er ortogonal med Linje l

11. marts 2013 af Kasperdrengen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :)

Jeg har lige en lille opgave, som jeg simpelthen ikke lige kan se, hvor jeg skal føre den hen:

 

A(4 , 3) er et punkt i planen. En linje l i planen er bestemt ved, at den går igennem punktet A og har normalvektoren 1/2  
En anden linje m i planen er bestemt ved, at den ligeledes går igennem punktet A, og at den er ortogonal på l.
a) Bestem en ligning for hver af linjerne l og m.

 

Jeg har fundet linie l, som er y=1/2x-5

Men jeg kan ikke finde ud af hvordan linie m skal løses.

Jeg ved at når de er ortogonale, så er de = 0
Men derfra ved jeg ikke hvad jeg skal, eller hvilken formel jeg skal bruge..

Håber i kan hjælpe mig! :)

Mvh kasper


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2013 af mathon

Jeg burde have fundet linjen
                                                    l:    y = -(1/2)x + 5

                                                    m: har hældningstal 2  

                                                    m:  y - 3 = 2(x - 4)

                                                    m:  y = 2x - 5

..........
i 2D
produktet af skrå, ortogonale linjers hældningstal er -1

                                                


Svar #2
11. marts 2013 af Kasperdrengen (Slettet)

hvorfor får du -(1/2)x+5?


Svar #3
11. marts 2013 af Kasperdrengen (Slettet)

Og hvordan får du hældningstallet til 2??

Er det ikke a=(y2-y1)/(x2-x1)?? Har jeg y2,y1,x1,x2??


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2013 af mathon

normalvektor
                          n = [1,2]

l 's ligning
                          nAP = 0          når P(x,y) er et vilkårligt punkt på l

                         
                           


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2013 af mathon

#4


normalvektor
                          n = [1,2]

l 's ligning
                          nAP = 0          når P(x,y) er et vilkårligt punkt på l

                          [1,2] • [x-4,y-3] = 0

                          x-4 + 2•(y-3) = 0

                          x - 4 + 2y - 6 = 0

                          2y = -x + 10

                 y = -(1/2)x + 5

                         
                          


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. marts 2013 af jalh (Slettet)

Hvis I ikke føler jer helt klar til sommerens eksamener, kan I tage et matematik-kursus hos Aspiri. De er helt sindssygt gode. Jeg brugte dem selv, og det er helt vildt, så godt det er. Jeg lover jer, at I ikke vil fortryde det!

 

http://gym.aspiri.dk


Skriv et svar til: Bestemme Linje M - Går gennem et punkt og er ortogonal med Linje l

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.