Matematik

Stationære punkter

14. marts 2013 af Alphatek90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Forum,

 

Jeg prøver at løse en opgave, der spørger til at finde et stationært punkt, i en funktion af to variable.

f(x, y) = 2x3-2y3-4xy+5 for (x,y) tilhørende R^2 

 

Jeg har fundet de partielt afledte:

∂f/∂x=6x2-4y

∂f/∂y=-6y2-4x

 

Og derefter fundet ved lidt forvirret isolering og indsætning, at punktet 0,0 er det eneste, som giver at gradienten (dvs begge ligninger) er lig med nul, men opgave siger nu, afgør for hver af de stationære punkter om det er ... Er det mig der har regnet forkert, er der flere? Er min fremgangs metode helt forkert?

 

-- og yderlige, er der ikke tale om en C2 funktion, så for at bestemme min/max/saddel kan jeg vel bruge ABC kriteriet, vha hessematrisen eller?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af mathon

 

                "en ikke forvirret isolering"
                                 giver de stationære punkter

                                                                                        (0,0)   og   (-(2/3) ; (2/3))


Svar #2
14. marts 2013 af Alphatek90 (Slettet)

Ja, det fandt jeg ud af inden jeg læste svaret, ved at læse op på Maples udregninger.

- Men er fremgangs metoden rigtig for at bestemme punkternenes type? Altså ABC kriteriet?


Svar #3
14. marts 2013 af Alphatek90 (Slettet)

Nu er jeg helt i tvivl igen, jeg har tegnet grafen til at være:

http://i46.tinypic.com/2j1wp47.png

 

Det ligner da tydeligvis et lokalt miminum og maksimum, og ikke to saddelpunkter som jeg er kommet fremtil. Nogle der lige kan fortælle mig om det er helt ved siden af.

ABC kriteriet:

A=(∂^2 f)/(∂x^2 ) (a,b)

B=(∂^2 f)/∂x∂y (a,b)

C=(∂^2 f)/(∂y^2 ) (a,b)

D=AC-B^2  

 

Mine afledte:

(∂^2 f)/(∂x^2 )=12x

(∂^2 f)/∂x∂y=-4

(∂^2 f)/(∂y^2 )=-12y

 

 

Punkt 1:

A=(∂^2 f)/(∂x^2 ) (0,0)=0

B=(∂^2 f)/∂x∂y (0,0)=-4

C=(∂^2 f)/(∂y^2 ) (0,0)=0

D=0*0-(-4)^2=-16

Da d er under nul, saddelpunkt?

 

Punkt 2:

A=(∂^2 f)/(∂x^2 ) (-2/3,2/3)=-8

B=(∂^2 f)/∂x∂y (2/3,2/3)=-4

C=(∂^2 f)/(∂y^2 ) (2/3,2/3)=8

D=-8*8-(-4)^2=-80

Da d er under nul, saddelpunkt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af mathon

  alment:

  ekstrema for f(x,y) er kun mulige i

                               i)   et grænsepunkt for Dm(f(x,y))

                               ii)  et indre punkt, hvor fx = fy = 0 eller punkter hvor fx eller fy ikke er definerede

  de såkaldte kritiske punkter for f(x,y).

  Hvis funktionen f(x,y) og dens første og anden partielt afledede er kontinuerte i en åben skive
  indeholdende (a,b) og hvis fx(a,b) = fy(a,b) = 0
  så

                               i)   fxx < 0 and fxx • fyy - fxy2 > 0 i (a,b)      ⇒   lokalt maksimum

                               ii)  fxx > 0 and fxx • fyy - fxy2 > 0 i (a,b)      ⇒   lokalt minimum

                               iii) fxx • fyy - fxy2< 0 i (a,b)      ⇒   saddelpunkt

                               iv) fxx • fyy - fxy2 = 0 i (a,b)      ⇒   intet kan konkluderes
 

                              

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. marts 2013 af mathon

                       f(x,y) = 2x3 - 2y3 - 4xy + 5

                                    fx = 6x2 - 4y

                                    fy = -6y2 - 4x

                                    fxx = 12x

                                    fyy = -12y

                                    fxy = -4


Svar #6
18. marts 2013 af Alphatek90 (Slettet)

#5 Det er de samme afledte jeg skrev i mit indlæg. Når jeg ser i min gamle bog om funktioner af flere variable, så står der af for A=fxx og B=fxy og C=fyy og D=AC-B kan man afgøre typen af punktet, og når jeg udregner dem får jeg at:

 

Punkt 1:

A=(∂^2 f)/(∂x^2 ) (0,0)=0

B=(∂^2 f)/∂x∂y (0,0)=-4

C=(∂^2 f)/(∂y^2 ) (0,0)=0

D=0*0-(-4)^2=-16

 

Og iflg. bogen så hvis D < 0 så er (a,b) et saddelpunkt. Men jeg har lagt billede op, der ligner det bare ikke et saddelpunkt? Jeg får samme resultat for det andet punkt, der er D også under nul, er det mig der læser billedet forkert, eller kan man ikke bruge ABC kriteriet i denne sammenhæng?


Skriv et svar til: Stationære punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.