Matematik

Funktion

16. marts 2013 af bobop (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved f (x)= x^3+2*ln(x) .

Bestem tangent til graf for f i punktet (1, f (1)) .

Nogen der vil hjælpe mig igennem mit bjerg?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2013 af JonasMcc (Slettet)

Du skal bestemme ligningen for tangenten i punktet (1, f(1)). Derfor skal du beregne f(1) = 1 + 2*ln(1) = 1+2*0 = 1 

Ligningen for tangenten i (x0, f(x0)) er givet ved: 

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

Udfra formlen kan du se at størrelserne x0, f(x0) og f'(x0) indgår. Du kender x0 og f(x0) så du mangler bare at finde f'(x0). 

Du differentierer funktioner f og indsætter 1 på x'ets plads. Det tal som du får er f'(x0). Så er det bare at sætte ind og regne korrekt. 

Mvh. Jonas


Svar #2
16. marts 2013 af bobop (Slettet)

Hvordan udregner jeg f(1) = 1 + 2*ln(1) = 1+2*0 = 1 uden brug af lommeregner.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#2

Ligesom du lige har gjort. ln(1) = den eksponent som tallet e skal opløftes til for at det giver 1. Hvad som helst opløftet til 0 giver 1.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. marts 2013 af mathon

 

                     loga(1) = 0   uanset grundtallet a

 

                     f '(x) = 3x2 + (2/x)       x>0

                     f '(1) = 3•12 + (2/1) = 5    

                     f(1) = 1
 

   tangentligning i (1, f(1))

                                                   y = f '(1) • (x - 1) + f(1)

                                                   y = 5 • (x - 1) + 1

                                                   y = 5x - 4


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.