Kemi

opløseligheden for bariumsulfat i vand og havvand

18. marts 2013 af maijense (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Vi er nogle piger der er ved at læse op til eksamen. Vi vil gerne have hjælp til at læse disse opgaver:

Bariumsulfat (BaSO4(s)) er tungtopløseligt med opløselighedsproduktet Ksp= 9,1011 M2 ved 25ºC.

a) Beregn opløseligheden af bariumsulfat (g*L-1) i rent vand ved 25ºC.

Vi har lavet nogle udregninger, men der må være en fejl, for det er jo ikke rigtigt :b

Ksp= 9,1011 M2

morlarmasse for BaSO4

M(Ba): 137,33

M(So): 32,07+(4*15,999)=96,066

137,33+96,066=233,39 g/mol

s=Ksp*M(BaSO4)=(9,10*10-11M2)*233,396g/mol)=0,000000021239g*L-1

Det korrekte svar er 2,25*10-3g*L-1

b) Koncentration af sulfat-ioner i havvand antages at være 0,029 mol*L-1. Endvidere antages det. at havvand ikke indeholder Ba2+(aq), samt at reaktioner med natrium- og klorid-ioner kan negligeres. Beregn opløseligheden af bariumsulfat i havvand ved 25ºC

Håber der er nogen der kan hjælpe os! :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2013 af mathon

når den molæreopløselighed af BaSO4 kaldes s

         har du
                                             s = Ksp1/2

                                             s = (9,1·10-11 M2)1/2 = 9,54·10-6 mol/L = (9,54·10-6 mol/L) • (233,396 g/mol) =

                                                                                                                                              2,23·10-3 g/L

          

                  


Svar #2
19. marts 2013 af maijense (Slettet)

Hvorfor er s = Ksp^1/2 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts 2013 af mathon

b)

      I har
                                               [Ba2+ (aq)] • [SO42- (aq)] = 9,1·10-11 M2

    hvoraf
                                               [Ba2+ (aq)] = (9,1·10-11 M2) / ([SO42- (aq)])

                                               [Ba2+ (aq)] = [BaSO4 (aq)]  =  (9,1·10-11 M2) / (0,029 M) = 3,14·10-9 mol/L

    hvor der er set bort fra den relativt minimale mængde SO42-, der tilføres sammen med den opløste BaSO4 (aq)

   3,14·10-9 mol/L = (3,14·10-9 mol/L) • (233,396 g/mol) = 7,33·10-7 g/L = 73,3 µg/L

  opløseligheden af BaSO4 i havvand med SO42--koncentrationen 0,029 mol/L er 73,3 µg/L

 

 
 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2013 af mathon

#2
Hvorfor er s = Ksp1/2 ?

 

når den molære opløseligehd af AxBy kaldes s

har I

                                      AxBy (s)   <--->   x Ay+(aq)   +   y Bx-(aq)
   molariteter                     s                     x • s              y • s

 

   hvoraf
                                    [Ay+(aq)]x • [Bx-(aq)]y = Ksp

                                    (x • s)x • (y • s)y = Ksp

                                     xx • yy • sx+y = Ksp

   hvoraf s
   beregnes
                                     s = ((Ksp/(xx • yy))1/(x+y)

   som for x = y = 1
   giver
                                     s = Ksp1/2
   

                                          
                                   


                                

                             


Skriv et svar til: opløseligheden for bariumsulfat i vand og havvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.