Matematik

Tjek af regnestykke og hjælp til et andet

20. marts 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Filen "Er dette rigtigt" siger lidt sig selv... Vil gerne lige have en til at se om det er rigtigt det jeg har gjort. Filen "Hjælp" er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gribe det an.

Vedhæftet fil: Er det rigtigt.docx

Svar #1
20. marts 2013 af nissan200sx (Slettet)

Her er den anden fil

Vedhæftet fil:Hjælp.docx

Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det drejer sig om at reducere

[2(x+a)/(3a)] / [4x/a] + [a/(6x)] / [a/x] = [2(x+a)/(3a)] · [a/(4x)] + [a/(6x)] · [x/a]

                                                             = (x+a)/(6x) + 1/6

                                                             = (x+a+x)/6

                                                             = (2x+a)/6

Din fremgangsmåde er noget omstændelig og det ser ikke rigtigt ud.


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Her drejer det sig om at reducere

√2 / (1 - √3)

Forlæng brøken med (1 + √3) .


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. marts 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med.

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

I #2 er der lige en fejl i de to sidste linier. Det skal være

[2(x+a)/(3a)] / [4x/a] + [a/(6x)] / [a/x] = [2(x+a)/(3a)] · [a/(4x)] + [a/(6x)] · [x/a]

                                                             = (x+a)/(6x) + 1/6

                                                             = (x+a+x)/(6x)

                                                             = (2x+a)/(6x)

                                                             = (1/3) + a/(6x)


Svar #6
20. marts 2013 af nissan200sx (Slettet)

Havde skrevet forkert i filen... Sorry. Brøken ser ud som vedhæftet.

Vedhæftet fil:Er det rigtigt.docx

Brugbart svar (1)

Svar #7
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er jo et helt andet stykke nu.

[ 2(x+a)/(3a) + a/(6x) ] / [ 4x/a - a/x ] = [ (4x(x+a) + a2)/(6ax) ] / [ (4x2 -a2)/(ax) ]

                                                              = (4x(x+a) + a2) / (6·(2x+a)(2x-a))

                                                              = (2x+a)2 / (6·(2x+a)(2x-a))

                                                              = (2x+a) / (6·(2x-a))

med forbeholdet 2x+a ≠ 0 .

Det ser ud til at stemme med dit resultat.


Svar #8
20. marts 2013 af nissan200sx (Slettet)

Hvorfor er der det forbehold? Er det ikke kun i en ulighed man skal have det? Eller er det brøker generelt hvor man ikke må ende med at dividre med 0.

Brugbart svar (1)

Svar #9
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Reduktionen, hvor vi forkorter til sidst med (2x+a) er kun gyldig, hvis det vi forkorter med ikke er lig med 0.

Den oprindelige brøk er ikke defineret , hvis 4x2 -a2 = 0 , dvs. hvis 2x+a = 0 eller hvis 2x-a = 0 .

For den reducerede brøk gælder derimod kun, at den ikke er defineret for 2x-a = 0. Derfor skal vi medtage betingelsen 2x+a ≠ 0 , fordi denne betingelse ikke længere fremgår af udtrykket i den reducerede brøk. 


Svar #10
20. marts 2013 af nissan200sx (Slettet)

Ahhh okay. Tak for svar. Roder videre med det andet stykke i morgen.

Skriv et svar til: Tjek af regnestykke og hjælp til et andet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.