Matematik

GPS - Finde et 4. koordinat vha. 3 andre koordinater?

21. marts 2013 af dnopas (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsan

Er der nogen der kan fortælle hvordan man med 3 koordinater der danner en trekant kan finde et 4. koordinat?

Skriv endelig hvis jeg skal uddybe mit spørgsmål.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2013 af SuneChr

Hvor skal den fjerde koordinat befinde sig? På en af trekantens sider? Inde i trekanten? Udenfor trekanten?

Prøv at beskriv helt præcis, hvad opgaven går ud på, og hvad du er i tvivl om.


Svar #2
21. marts 2013 af dnopas (Slettet)

Den er inde i trekanten og ja, vi skal finde koordinaterne til den :DF


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2013 af SuneChr

Det er ikke klart, hvad du mener.

Men jeg gætter på, at du skal finde koordinaten til trekantens tyngdepunkt?

Det er meget let, når du kender alle vinkelspidsers koordinater.

Læg alle tre x-koordinater sammen og dividér med tre.

Gør det samme med y.


Svar #4
21. marts 2013 af dnopas (Slettet)

Vi skal ikke have tyngdepunktet, bare et tilfældigt punkt der ligger inden for trekanten.

Vi har været et sted hvor vi målte 3 gps koordinater, det 4. gps koordinat kender vi, men vi skal vha. de 3 andre finde frem til det 4. for at se hvor tæt vi rammer på det rigtige koordinat.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. marts 2013 af SuneChr

Der er flere muligheder for at pejle sig ind, indenfor trekanten.

Trekantens indskrevne cirkels centrum, eller den omskrevne cirkels centrum.

Den indskrevne cirkels centrum er skæringspunktet for vinkelhalveringslinjerne.

I den omskrevne cirkel, er det midtnormalernes fælles skæringspunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2013 af SuneChr

Prøv at bevæge trekanten på figuren på denne side her. Kræver, du har Java installeret.


Svar #7
21. marts 2013 af dnopas (Slettet)

Tror mere vi skal regne sidernes længder ud og så gøre noget derudfra. 

Har vedhæftet et billede, giver det bedre mening?

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #8
21. marts 2013 af SuneChr

# 7

Det kan være

et punkt på midtnormalen til |AB|         eller

et punkt på vinkelhalveringslinjen til C .


Svar #9
21. marts 2013 af dnopas (Slettet)

Jeg tror stadig du misforstår det. 

Vi har længderne til alle linjerne der danner den trekant. Inde i trekanten er der et punkt man skal finde vha. cos sin tan, trigonometri osv.


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. marts 2013 af SuneChr

En god løsning vil være, at finde radius r for den omskrevne cirkel.

r = a·b·c / (4·T)  hvor a, b og c er trekantens sider og T dens areal.

Så har man jo, at r er afstanden fra centrum til enhver af vinkelspidserne.

 

# 9  Du nævner stadig ikke, hvad det ér for et punkt.

Nu har du fået tre forskellige bud på det punkt, du søger.


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. marts 2013 af SuneChr

Hvis A = (a1 ; a2) og et punkt inde i trekanten hedder P = (p1 ; p2)  er afstanden derimellem

         

Tilsvarende for de andre to afstande.


Skriv et svar til: GPS - Finde et 4. koordinat vha. 3 andre koordinater?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.