Dansk

Analyse af sætning

23. marts 2013 af ulla7 (Slettet) - Niveau: 8. klasse
Kan I hjælpe mig med at analysere denne sætning?

Jeg går en tur ned i byen.

Jeg = grundled

Går = udsagnsled

Og hvad med resten?

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2013 af Wihi (Slettet)

En tur = genstandsled 

i byen = i er et forholdsord, derfor skal der være bølge efter. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. marts 2013 af Stygotius (Slettet)

"en tur" er det der hedder et indre objekt, dvs. et objekt som på en måde er beslægtet med verballeddet på den måde at det ikke er noget som verballeddet "gør noget ved", men som det "skaber"

Andre eksempler er "han gravede et hul". Der var jo ikke et hul i forvejen som han gravede på, men som blev skabt ved handlingen at grave.

Det samme kamn man se ved forskellen på  a) "han malede huset" og b)"han malede et billede". I b) har vi et indre objekt, men ikke i a).

Huset var der, og så gjorde han noget ved det (malede det), men billedet var der  først da han havde malet det.

I din sætning er "ned i byen" et adverbialled, som består af et adverbium "ned" og et præpositionsled "i byen"


Skriv et svar til: Analyse af sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.