Kemi

HJÆLP Integreret styreligning!!!!!

24. marts 2013 af thelight

Hej jeg har et stof hvor jeg bliver spurgt om at beregne den tid der er gået når 70% er omdannet.

Jeg får opgivet at ved 25 grader C er hastighedskonstanten k =3,19*10^-4 ^s-1

 

 

Jeg ka godt se jeg ska brug den integrerede styreligning men hvad sætter jeg ind hvor og hvordan?
 

Jeg mener det bliver noget a la det her.

 

A=-k*t+A0

A=3,19*10^-4-*t+A0

 

Hvor A0 er startkonc, men jeg synes ikke jeg får den opgivet??

og så er det vidst noget med at man får brug for tallet 30 da man ved at det er det der er er tilbage når 70% er omdannet??

 

hvad gør jeg please og vis hvad man sætter ind hvor tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af exutu (Slettet)

Du har fået opgivet dit tal i procent. Altså er de 30 ikke en bestemt værdi men 30 %. Du må nødvendigvis have startet med 100 %. Du kan altså sige:

0,3=1-k*t


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2013 af exutu (Slettet)

Du skrev det var en første ordensreaktion i en besked så:

-da/dt = a*k

da/a = -k dt

Integrer fra a0 til a og fra 0 til t:
ln(a/a0) = -kt

ln(a)=ln(a0)-kt

så skal du bare indsætte dine tal


Svar #3
24. marts 2013 af thelight

jamen jeg havde den integrerede version allerede i nogle gamle notater. Jeg kan bare ikke finde ud af hvad jeg sætter ind. FOr jeg har jo k men t har jeg ik. Jeg har også at det er tiden når der er omdannet 70 % hvilket betyder at det som man anvender er de sidste 30% ..Men jeg kender jo ikke startkonc. eller noget andet...


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2013 af exutu (Slettet)

Det var netop det jeg skrev i #1.

Du har i alt 100 % (= a0) og du ender med a = 30 %.
Så sætter du bare tallene ind:

ln(0,3) = ln(0) = - kt

-(ln(0,3)/k) = t

 


Svar #5
24. marts 2013 af thelight

nårh er det derfra det 1 tal kommer i dit første svar ?

 

Ok mange tak jeg tror jeg har fået fat i det nu ...mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. marts 2013 af DON CARLOS (Slettet)

#4

Der skal ikke stå ligehedstegn mellem ln(0) og -kt (bare lige for forståelsens skyld), altså:

ln(0,3) = ln(0) - kt <=>

-(ln(0,3(/k)=t, hvor k er din hastighedskonstant.

Da finder du den tid der skal gå, for at du omdannet 70 %.

Du får tiden i sekunder, hvorfor? (enhed for k)


Skriv et svar til: HJÆLP Integreret styreligning!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.