Matematik

Parabler, 9. klasses niveau.

29. marts 2013 af SSunshine (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej, jeg går i 9. klasse og jeg har lidt svært med emnet parabler.
Jeg skal tegne to, og det er lige netop det jeg har svært ved. Jeg ved ikke hvordan man tegner dem og vi har ikke haft om andengradsligninger. Eksemplerne i min bøger forstår jeg heller ikke, så er der nogen der vil være sød og forklare hvordan man kan løse dette eksempel der står hernede? Så vil det være en stor hjælp.
Desuden forstår jeg heller ikke hvad a og b står for. Jeg har læst at c står for skæringspunkt med y-aksen.
Håber i kan forklare det en forståelig måde, så jeg aldrig glemmer det.

Eksempel:
y = x2 (i anden) - 2x

Tak på forhånd :-)

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af Kulka1 (Slettet)

Det er forståeligt, at du ikke lige kan overskue emnet. Det rummer normalt C-niveau og lidt B-niveau stof. 

Hvad du nok skal vide om parablen er, at det er en bue med et toppunkt. ("et øverste punkt") Du har ret i, at c-værdien er skæringspunktet med y-aksen. a-værdien kan enten være negativ eller positiv. Hvis den er positiv vender buens grene opad, og hvis den er negativ vender buens grene nedad. Prøv at se, hvordan grafen ser ud for forskellige funktioner ved selv at vælge x-værdierne og y-værdierne.

I dit eksempel med f(x)=x2-2x får du givet, at parablens grene vender opad, da a=1 og derfor positivt. 

b-værdien fortæller om hældningen af den rette linje i et punkt - og det er nok alt for meget at rumme på folkeskoleniveau. Håber det hjalp lidt. Hvis du er i tvivl må du endelig spørge igen :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. marts 2013 af Budsmoke

a og b er bare en erstatning for et tal i stedet for at tage et specifikt eksempel.

eks. ax^2-bx-c kunne være  3x^2-4x+5

i dette eksempel skære parablen y-aksen i 5 for man sætter x=0.

prøv at tegn et kordinatsystem hvor du skriver dine resultater ind hver gang du har skiftet x ud med et nyt tal i din ligning.. det var sådan jeg lærte det :)

husk bruge både positive og negative tal..

ellers tjek dette link

http://regneregler.dk/parabel.jsp

på den side kan du iogså finde noget info om andengrads ligninger

 håber det hjælper eller skriv igen....

god påske :)


Svar #3
29. marts 2013 af SSunshine (Slettet)

Budsmoke: dette forstår jeg ikke, som du har skrevet:
eks. ax^2-bx-c kunne være 3x^2-4x+5
i dette eksempel skære parablen y-aksen i 5 for man sætter x=0.
Hvad menes der med x=0 og ^?

Jo tak i lige måde. :-)

Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2013 af Budsmoke

#3
sorry jeg er ikke så god til at undervise :)

En parabel er en grafisk afbildning af et andengradspolynomium i koordinatsystemet.

y=a•x2+b•x+c

i det eksempel jeg gav var det bare y=3x2-4x+5

som du kan se er a,b og c byttet ud med taln nemlig 3 og-4 og 5

eks.

y=3x2-4x+5 hvor x=0 ⇒ y= 3•0-4•0+5 = 0-0+5=5 ⇔ y=5

da du ikke bevæger dig hen ad x-aksen da x=0 viæl dit kordinat for dette punkt i dit kordinatsystem være (x,y)=(0,5)

prøv at gør det samme i din egen ligning og så mærk de resultater af du får ind i dit kordinatsystem..

håber det var bedre :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2013 af SuneChr

# 0

I dit eksempel er  y  =  x2 - 2x

Enhver parabel kan beskrives ved hjælp af forskriften

y  =  ax2 + bx + c

så i dit tilfælde, er a = 1 , b = - 2  og  c = 0

Da a > 0 vender parablens grene opad.

Parablen har derfor et minimum.

Endvidere ses, at for x = 0 er y = 0

Parablen løber derfor igennem koordinatsystemets begyndelsespunkt ( 0 ; 0 ) .

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. marts 2013 af mette48 (Slettet)

y = x2 (i anden) - 2x skrives også y=x^2-2x eller  y=x2-2x

ligesom en ret linie kan skrives på standardformen y=ax+b har funktionen for en parabel en standardformel y=ax2+bx+c

Hvid du vil have styr på hvordan parablerne afhænger af a, b og c er det en god ide selv at undersøge det.

Lav et sildeben med x for oven og y=x2 for neden Sæt x til 0 og indsæt 0 i y=x2(her er a=1, b=0 og c=0) indsæt derefter talparet i et koordinatsysten

væld en serie værdier for x (forslag: 1, 2, 3, 4, 5, -1, -2, -3, -4, -5), udregn de dertil svarende y-værdier og indsæt punkterne i koordinatsystemet.

Derefter kan du forbinde punkterne med en buet linie.

Hvis du vil have flere punkter for at få en mere nøjaktig tegning, så vælg nogle flere x-værdier o.s.v.

Når du har tegnet y=x2 så se hvilken indflydelse a har ved at tegne

y=2x2, y=3x2 og y=-1x2  hvilken indflydelse har a på grafens udseende?

Derefter undersøges c indflydelse på grafen   tegn y=x2+0  y=x2+4 og y=x2-3 læg mærke til at a er 1 og b er 0 i alle eksemblerne, når c betydning undersøges

Hvilken betydning har c for grafens udseende?

På tilsvarende vis kan du indersøge b betydning for grafens udseende, men her vil du ikke komme til en tydelig indflydelse på grafen.

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2013 af SuneChr

# 6 sidste to linjer:

Hvis a og b har samme fortegn, ligger parablens toppunkt til venstre for y-aksen.

Hvis a og b har forskelligt fortegn, ligger parablens toppunkt til højre for y-aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. marts 2013 af exatb

B værdien er et udtryk for kurvens hældningskoefficient ved skæring med y aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. marts 2013 af PeterValberg

FriViden.dk har en særdeles glimrende samling af videoer om emnet:  [ LINK ]

God fornøjelse XD

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
30. marts 2013 af SSunshine (Slettet)

Tusinde tak for jeres hjælp. Nu har jeg forstået emnet meget bedre! Men hvis der opstår noget, så skriver jeg igen.
Fortsat god lørdag alle sammen. :-)

Brugbart svar (1)

Svar #11
30. marts 2013 af mette48 (Slettet)

#7 din komentar har intet med #6 at gøre. Jeg gør opmærksom på at b alene ikke umiddelbart kan "aflæses" på grafen.

Jeg har med vilje undladt at skrive om toppunktet og du burde da have fortalt hvad det er, før du skriver hvor det ligger.

Jeg har ikke nævnt noget om hvad det sker hvis a, b og c ændres samtidig.


Skriv et svar til: Parabler, 9. klasses niveau.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.