Matematik

udenhjælpe midler

30. marts 2013 af jax1 - Niveau: A-niveau

 Hvordan laver man den opgave når man ikke skal bruge nogle hjælpe midler ?

man får på forhånd givet at 

omkredsen for en cirkel er  O= 2πr

og Arealet er A=π*r2

Vedhæftet fil: udenhjælpemidler.png

Svar #1
30. marts 2013 af jax1

se vedhæftet fil dér ligger opgaven


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. marts 2013 af mathon

 

                  Areal = (π/8)•d2 + d•L

                               Omk = (π/2)•d + 2d + 2L = 10

                                            (π/4)•d + d + L = 5

                                            L = 5 - (1 + (π/4))•d

                 Areal = (π/8) • d2 + d • (5 - (1 + (π/4)))•d

                 A(d) = (4 - (π/8)) • d2

                 A '(d) = (8 - (π/4)) • d

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. marts 2013 af PeterValberg

Kan højden af rektanglet for y

omkredsen af tværsnittet er lig med 10, hvilket medfører:

10 = 2x + y + πx

isolér y i denne ligning

Arealet af tværsnittet vil således være:

A = 2xy + (π/2)x2

indsæt udtrykket for y og reducér, hvorved der fremkommer en andengradsfunktion.
Da fortegnet for andengradsleddet er negativt, - vil grafen vende "benene nedad", den
optimale værdi for x er toppunktets x-koordinat, - bestem denne og indsæt i udtrykket for y
derved fremkommer svaret på opgave.

Alternativt kan du benytte differentialregning, hvor du finder et udtrykfor arealet som en funktion af x
kald den A(x)

find A'(x) og løs ligningen A'(x) = 0  hvilket giver dig den optimale værdi for x, bestem herefter som før y

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
30. marts 2013 af jax1

hvorfor er det 10 = 2x + y + πx

og ikke 10 = 4x + y + πx   ??

fordi breden er 2x og der er to sider så derfor 2*2x = 4x


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. marts 2013 af mathon

     rettelse            

                  Areal = (π/8)•d2 + d•L

                               Omk = (π/2)•d + d + 2L = 10

                                            (π/4)•d + d + L = 5

                                            L = 5 - ((2+π)/4)•d

                 Areal = (π/8) • d2 + d • (5 - ((2+π)/4)•d)

                 A(d) = -((4+π)/8)d2 + 5d

                 A '(d) = -((4+π)/4)d2 + 5

maksimalt areal
kræver

                 A '(d) = -((4+π)/4)d2 + 5 = 0 ...........


Brugbart svar (2)

Svar #6
30. marts 2013 af PeterValberg

#4 der er ikke to sider med længden 2x

der er én side (bundlinjen) med længden x
to sider (de lodrette i rektanglet) hver med længden y
samt længden af buestykket (en halvcirkel) med længden (2πx)/2 = πx

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
30. marts 2013 af jax1

10 = 2x + y + πx

skal der ikke være 2*y da der er to lodrette linjer ?

og mathon hvorfor dividere du pi med 8 ?


Brugbart svar (2)

Svar #8
30. marts 2013 af mathon

 

       fordi
                    Acirkel = (π/4) • d2

                    Ahalv_cirkel = (π/8) • d2

                  


Brugbart svar (2)

Svar #9
30. marts 2013 af mathon

 

                 A '(d) = -((4+π)/4)d2 + 5 = 0    og   d>0


                                      2√(5)
                              d =  -------- ≈ 1,67347
                                    √(π+4)

 

                               L = 5 - ((2+π)/4) • d = 5 - ((2+π)/4) • 1,67347 = 2,84893

 

                         


Svar #10
30. marts 2013 af jax1

jamen der står i opgaven at A=π*r2


Brugbart svar (2)

Svar #11
30. marts 2013 af PeterValberg

#5 vedr #3 jo, klart det er 2y (skrivefejl, SORRY :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
30. marts 2013 af jax1

okay nu skriver jeg hvad jeg har gjort jeg kan ikke finde rundt i det mere, så må i fortælle hvad jeg gør forkert

Omkreds=2x+2y+πx=10

              10-2x-πx

y=     -----------------------

                    2

 

y indsætter jeg i formlen for arealer som er :   2xy+(π/2)x2

               2x(10-2x-πx)

A=   ----------------------------------- + (π/2)  =   10x-2x2-πx2+(π/2)x2   =-2x2-(π/2)x2+10x

                          2

 

hvad skal der så ske nu ?  og er det overhovedet rigtigt gjort ?


Svar #13
30. marts 2013 af jax1

drenge ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
30. marts 2013 af mette48 (Slettet)

           2x(10-2x-πx)

A=   ----------------------------------- + (π/2)x  =   10x-2x2-πx2+(π/2)x2   =-2x2-(π/2)x2+10x

                          2

du har glemt x sidst i udtrykket, men får det med i de næste mellemregninger, så det er vel en skrivefejl

find max for Arealet ved at sætte A'=0 og isolere x


Brugbart svar (1)

Svar #15
30. marts 2013 af 123434 (Slettet)

14#

Når man sætter A=0, sætter man så samtidig x=0?

 


Skriv et svar til: udenhjælpe midler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.