Matematik

Bestem den spidse vinkel mellem linjerne n og m, når

01. april 2013 af Basseluft (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har vært så dum og glemt mine matemartik noter i skolen, og skal lave en hjemmeregning :(..


Hvordan kommer jeg igang her? :)


Bestem den spidse vinkel mellem linjerne n og m, når

n : 2x - y = 1

m : -x + 3y + 5 = 0


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. april 2013 af ChemistryIsKey

Linjerne m og n er givet ved

     n:   2x - y = 1     <=>     2x - y - 1 = 0

     m:  -x + 3y + 5 = 0

Du finder nu normalvektorerne til linjerne. Normalvektoren for n er

     n(n) = (2 -1)

og for m

     n(m) = (-1 3)

Længderne af disse vektorer findes

     |n(n)| = √(22 + (-1)2) = √(4 + 1) = √5

     |n(m)| = √((-1)2 + 32) = √(1 + 9) = √10

Skalarproduktet for normalvektorerne er

     SP = n(n) · n(m) = 2 · (-1) + (-1) · 3 = -2 - 3 = -5

Nu benytter du formlen for vinklen mellem to egentlige vektorer

     cos(w) = SP / (|n(n)| · |n(m)|) = -5 / (√5 · √10) ≈ -0.707107

     w = cos-1(-0.707107) = 135°

Den spidse vinkel må således være

     v = 180° - w = 180° - 135° = 45°

:)


Skriv et svar til: Bestem den spidse vinkel mellem linjerne n og m, når

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.