Matematik

Graf? f(x)=4

01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Hvordan løser jeg f(x)=4 på en graf?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2013 af Ø,P (Slettet)

f(x) er det samme som y så der kan også stå y=4


Svar #2
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Ja men, hvis nu har funktionen f(x)=x^3+3/2 x^2-6x+2 hvordan bruger jeg den så?


Svar #3
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Ja men, hvis nu har funktionen f(x)=x^3+3/2 x^2-6x+2 hvordan bruger jeg den så?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

f(x)=x^3+3/2 x^2-6x+2 og f(x)=4

 x^3+3/2 x^2-6x+2 =4

gætter en løsning   x=2


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

x3+3/2 x2-6x-2 =0

2x3+3x2-12x-4=0

(x-2)(2x2+7x+2) = 0   brug nulregelen


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

Hvis du vil aflæse det på en graf (undskyld læste ikke #0 ordentligt fra starten)

f(x)=4  svarer til y=4 som er en vandret linie der skæren 2. aksen i (0,4)

Tegn grafen og tegn linien y=4   Du kan nu aflæse skæringspunkterne mellem grafen og linien.

Løsningerne er x-værdierne for skæringspunkterne

Håber at det besvarer dit spørgsmål

 


Svar #7
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Det virker lidt forvirrende fordi det virker som om du skriver flere forskellige ting, 

ps. hvordan fjerner man 3/2?


Svar #8
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Det er bare hvordan man generelt renger 3/2 i en ligning?

Når jeg har fundet punkterne hvordan skal jeg så sætte det op?

Punkterne er: (-3.19,4)

(2,4)

(-0,314,4)


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

Jeg kan godt forstå det virker forvirrende. Jeg overså i #0 at det var en graf der var tale om, derfor så jeg på den ligning der fremkommer ved at sætte funktionen for grafen lig funktionen for den rette linie f(x)=4.

Først det med grafen:

Du skal lave en tegning af grafen. Dette kan gøres med et sildeben med støttepunkter eller med en graftegner på din PC.

Derefter tegner du den rette linie og viser med en lodret linie at du aflæser x-værdien for skæringspunkterne.

Og så ligningen:

x3+3/2 x2-6x-2 =0    Jeg kan ikke lide brøker i ligninger, derfor starter jeg med at gange alle led i ligningen med

2x3+3x2-12x-4=0     fællesnævneren for brøkerne. Derefter kan jeg forkorte brøkerne hvorved de forsvinder

I ligningen her har jeg ganget alle led med 2, så får jeg 2*3/2 som kan forkortes til 3.

3/5 x+2/6= 3 1/3             fællesnævner for 5, 6 og 3 er 30, som jeg ganger alle led med

30*3/5 x + 30*2/6 = 30* (3 1/3)     nu forkorter jeg så meget som muligt og ganger 30 ind i parentesen

6*3 x + 5*2 = 30*3 + 30*1/3

18 x+10=90+10  nu er der ingen brøker mere


Svar #10
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

Men hvor har du f(x)=4 i den ligning?

Og hvordan skal punkterne sættes op?


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

Du bør aflevere den grafiske løsning son jeg beskrev den i # 9

-------------------

Ligningen fås ved at sætte f(x) for grafen lig f(x) for linien

                             f(x)=x^3+3/2 x^2-6x+2     og       f(x)=4

                                          x^3+3/2 x^2-6x+2 =4

Man kan måske gætte en løsning til ligningen, men opgaven bør løses grafisk, se opgavetekst

 


Svar #12
01. april 2013 af AnnaWinter (Slettet)

x^3+3/2 x^2-6x+2 =4
2x^3+3x^2-12x+4=4
8x+9x-12x+4=4
8x+9x-12x=0
5x=0
x=0?


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. april 2013 af 123434 (Slettet)

Spøger om det samme som i 12#.


Brugbart svar (1)

Svar #14
01. april 2013 af mette48 (Slettet)

Du glemmer at gange med 2 på højre side

2x3 =2*x*x*x det er x der er i tredie ikke 2

-----------------------------------------------------------------

f(x)=x3+3/2 x2-6x+2 og f(x)=4

x3+3/2 x2-6x+2 =4  trækker 4 fra på begge sider

x3+3/2 x2-6x-2 =0  ganger alle led med 2 for at slippe af med brøkerne

2x3+3x2-12x-4=0

gætter en løsning   x=2 og indsætter 2 i udtrykket til venstre for at se om det giver 0 eller 2 slet ikke er løsning

2*23+3*22-12*2-4 = 16+12-24-4 = 0 lige som højre side, mit gæt er rigtigt.

Omskriver ligningen til

(x-2)(2x2+7x+2) = 0   brug nulregelen


Skriv et svar til: Graf? f(x)=4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.