Almen studieforberedelse (AT)

Dansk- og historieteorier

01. april 2013 af graverpoulsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder i øjeblikket og skriver på min AT synopsis, der omhandler det danske ungdomsoprør med protestsange som midler mod autoriteterne. 

Mit spørgsmål går på, hvilke teorier jeg skal anvende i dansk og historie, da jeg ikke kan finde dette nogen steder. Mit metodeafsnit er dog allerede skrevet færdigt. Og lyder på følgende. (endnu ikke rettet for stavefejl m.m.!)

Metoder
Den hermeneutiske metode bliver anvendt i denne synopsis ved danskfaget, hvor der anvendes sangtekster til det sproglige tekstområde for emnet. Materialet gennemgås hvorefter der laves en analyse af teksterne. Ud fra analysen laves der en fortolkning, som kan sætte sangteksterne i perspektiv til den overordnet problemstilling.
I historie skal man være opmærksom på andre metoder, hvor materialet bliver betegnet som kilder. Først skal der tages stilling til, hvorvidt kilden er en beretning eller et levn, da dette har betydning for hvordan kilden skal analyseres. Kilderne vil blive sat ind i en historisk sammenhæng, med kritik overfor kildens tid, sted, indhold, samtidighed og forfatter.


Dansk - ideologikritisk analysemetode
Ved alle sangteksterne vil den socialhistoriske/ideologikritisk analysemetode blive anvendt, for at komme frem til en fortolkning af stoffet. Her sættes teksten i relation til samfundet, hvor teksten læses som udtryk for historiske, sociale og ideologiske forhold på den tid teksten er skrevet i. Spørgsmål som økonomiske normer, hvem der har magten og oprør mod hierarki vil blive sat i fokus. I danskfaget vil argumentationsanalyse, retorik og diskursanalyse være sat i fokus i forhold til de anvendte tekster, eftersom dette har betydning for hvordan sangtekster blev anvendt i kampen for et nyt samfund. Esensen i sangteksterne vil være om, hvordan man vil bekæmpe autoriteterne og hvordan man vil kæmpe en kamp for det nye og gode liv.


Historie – kildekritik

Ved den historiske metode opstilles der nogle problemstillinger, som udvalgte kilder kan anvendes til at besvare. For at vurdere hvorvidt kilden kan anvendes, skal der laves en analyse af kilderne der arbejdes med. Her anvendes den kildekritiske metoder, hvor der ses på hvem afsender og modtager er, hvilken kontekst kilden sættes ind i og kildens objektivitet. Ved kildekritik ses der på, hvorvidt afsenderen er pålidelig eller repræsentativ i forholde til det der undersøges. Når afsenderen og modtagerne er set kritisk på, ses der på kildens indhold, der anvendes til at besvare problemstillingerne. Kildekritikken vil belyse de udvalgte kilder, til at fortælle hvorvidt de kan anvendes i forhold til opgøret mod autoriteterne og kampen for det gode liv. 

Nogen der kan hjælpe med teorier i dansk/historie? (ved godt at samfundsteorier går ind under historeteorier, men så forslag til dette?)


Skriv et svar til: Dansk- og historieteorier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.