Matematik

Funktionen f har forskriften f(x)=b*a^x

02. april 2013 af raaambo (Slettet)

Jeg har denne opgave som jeg nu har virkelig svært ved, jeg har lavet  a og b, og er lidt usikker på c opgaven består af 5 spørgsmål, jeg håber at du har tid til at hjælpe mig ;)

     Funktionen f har forskriften f(x)=b*ax

grafen går gennem punkterne (-1;2,2721) og (5;27,457

a) bestem forskriften for f

b) er funktionen voksende  eller aftagende?

c) bestem den % vise ændring pr x.enhed

d)skitser grafen for funktionen

e)løs ligningen f(x)=20(både med og uden at bruge solve) og illustrer løsningen på tegningen

a=

(((y2)/(y1)),x2-x1) Forskriften for f: f(x)=b*a^(x) og vi har fået 2 kordinater som grafen går igennem: (-1,2,721) (5,27457) herved får vi at a=

a=(((27.457)/(2.721)),5+1) ? a=1.47001
√(1.47001) ? 1.21244
For at finde b isolere vi nu b, så formlen ser sådan ud: b=((f(x))/(a^(x)))=((2.7271)/(1.21244)) ? 2.24927

Og forskriften ser nu således ud: f(x)= 2.24927*1.21244^(x)

b= Når noget af aftagende, så er det under 1 og når det er voksende så er det over 1. Og som vi ser her er a 1.21244 så derfor at det voksende.

c=a er fremskrivningsfaktoren hvis vi siger 1-a så får jeg den %vise stigning pr x som er 47% jeg er lidt usikker på denne opgaver

håber at i vil hjælpe mig! Tak på forhånd ;)


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Du bruger tre forskellige tal for den samme værdi:

f(-1) = 2,2721 (øverst)

f(-1) = 2,721 (i bestemmelsen af a, to gange)

f(-1) = 2,7271 (bestemmelsen af b)

Det er ikke nemt at hjælpe dig, når du ikke er konsekvent i brugen af korrekte tal

Hvis man ser bort fra det forvirrende med den korrekte y-værdi, så er din fremgangsmåde

iøvrigt korrekt, både bestemmelse af a og b.

Det er også rigtigt, at en eksponentialfunktion med grundtallet a > 1 er voksende. Hvis vi kan 

regne med at a = 1,21 er korrekt beregnet, så betyder det at der fremskrives med 21% per x-enhed.


Skriv et svar til: Funktionen f har forskriften f(x)=b*a^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.