Matematik

Proportionalitet spørgsmål

03. april 2013 af Svovler (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med et lille matematisk i problem.
Hvis noget er ligefrem proportionalt med noget andet, kan en lineær ligning opskrives for dette. Et eksempel ville være, at y og x er ligefrem proportionale og derfor kan y = a*x opskrives.

Hvordan kan en ligning så opskrives, hvis y er proportional med x^3?

For udvidet interesse, så er jeg ved at finde frem til nogle ligninger for blæsere, da jeg skal regulere på disse.
Her er tilfældet, at den effekt man tilfører er proportional med hastigheden af blæseren opløftet i tredje. Så derfor skal jeg have opstillet en ligning, for dette tilfælde.

På forhånd tak.
- Nicklas Andersen
Energi 4. semester


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af mathon

 

    

                            Hvordan kan en ligning så opskrives, hvis y er proportional med x3

     
                                                                    y = k • x3


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. april 2013 af FætterGlad (Slettet)

P = a * v3


Svar #3
03. april 2013 af Svovler (Slettet)

Havde netop også selv tænkt denne ligning. Var bare lidt "bange" for at skulle ud i noget tredjegradsligninger, selvom det ikke ville være et problem, udover tiden.
Men mange tak for det hurtige og brugbart svar, især i forhold til at du sætter dine variable i forhold til mit praksise eksempel.


Skriv et svar til: Proportionalitet spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.