Fysik

ladning på proton

03. april 2013 af nutnutnut (Slettet) - Niveau: B-niveau

en proton med en kinestisk energi på 270 KeV sendes i et homogent magnetfelt med fluxtæthed 0,152 T- Beregn størrelsen af den magnetiske kraft på protonen

 

Her har jeg fundet denne formel, hvis det altså er den rigtige:

F=q*v*B

B er fluxtæthed, v er gennemsnitsfarten på elektronerne og q er en partikel med ladningen q, F er den magnetisekareft der virker på en elektrisk ladning.

 

men kan ikke finde ud af det,.  


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

Den burde du godt kunne bruge ud fra dine oplysninger. 

Du ved, at den kinetiske energi er lig med 1/2 mv^2. Altså

K=1/2 mv^2=270 KeV   - isolér v og sæt den ind i din formel. m er massen af en proton.

q er elementarladningen og er en konstant du kan slå op og B=0.152 T.

 


Svar #2
03. april 2013 af nutnutnut (Slettet)

okay tak men hvordan kommer du fra at  ½mv^2 er det samme som 270 KeV? og hvad er K?


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

K er den kinetiske energi, som du får opgivet i din opgave.

K=1/2mv^2 -> 2K=mv^2 -> v^2=2K/m -> v=(2k/m)^(1/2)  (her har du udtrykket for v, som du skal bruge)

v=7,2*10^6 m/s

K er de 270 KeV, dvs. 270000 eV, der er det samme som 4.32587673*10^-14 J (for at få de rigtige enheder) altså:

K=4.32587673*10^-14 J

m=1.67262178*10^-27 kg (slår man op i en bog eller Internettet)

Så sætter du de tal ind for at få v.

q=1,602176565*10^-19 C (slår man op i en bog eller Internettet)

B=0,152 T (får du fra opgaven)

 

Nu har du alle tal du skal bruge for at regne F=qvB ud:

F=1,602176565*10^-19 C*7,2*10^6 m/s*0,152 T = 1,75*10^-13 N


Svar #4
03. april 2013 af nutnutnut (Slettet)

Den kinestiske energi der er opgivet i opgaven er 270KeV og ikke ½mv^2.. hmmmm


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

Kinetisk energi er defineret som den halve masse gange hastigheden i anden. :-) Det er en formel du med garanti kan finde i din bog.


Skriv et svar til: ladning på proton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.