Matematik

Hjælp til "Vandure" opgaven

05. april 2013 af Zladark (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave en opgave om vandurer (den er vedhæftet), og jeg har nu beregnet mig frem til max højden, areal formlen, rumfang formlen og jeg skal nu finde h(t), men da t ikke indgår i formlen så kan jeg ikke komme videre :/ (jeg er stadig i spørsmål 1)

Jeg har foresten dowloadet opgaven her på studie portalen, men den var lidt for kompliceret til at jeg kunne forstå den :( håber at nogen vil have tid til at hjælpe mig :)

Vedhæftet fil: Vandur.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal benytte ligningen

dh/dt = -k·(√h)/A(h) .

Opgaven går derfor ud på at udtrykke A(h) som funktion af h for de tre viste beholdere. Differentialligningen løses så let i hvert tilfælde ved separation af de variable, da højresiden kun afhænger af h.


Svar #2
06. april 2013 af Zladark (Slettet)

Men hvordan er det nu man sepererer de variable? Skal der komme til at stå:

dh*(-k)*(√h)=dt*A(h)

og skal jeg så herfra itergrale? eller hvad? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man separerer ved at holde alle størrelser med h p9 venstre side, og alle størrelser med t på højre side, dvs

(A(h)/√h) dh = -k dt ,

der så integreres

 ∫ (A(h)/√h) dh = - ∫ k dt


Skriv et svar til: Hjælp til "Vandure" opgaven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.