Matematik

Bestem værdierne af k

06. april 2013 af HenrikN (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løses denne opgave uden hjælpemidler?

Bestem værdierne af k så linjen y=x+k er en tangent til cirklen med ligningen x2+y2=8


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2013 af peter lind

Brug at afstanden fra centrum til linjen skal være radius i cirklen


Svar #2
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#1


Kan du måske komme med lidt flere hints?...


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Start med at skære cirklen med linien y = -x
 

Brug så tangentligningen y -y0 = a(x-x0), hvor a skal sættes = 1, på de to skæringspunkter

Se vedhæftede skitse

:-)
 

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #4
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#3

Skal man ikke også kendt et punkt (x0,y0), hvis man skal bruge tangentligningen?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 3

Jo, men når du skærer y =-x og cirklen, får du jo hele TO punkter og TO tangenter -

hvad kan du ønske dig mere?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2013 af peter lind

#2 Linjens ligning kan omskrives til y-x-k= 0.Aftsanden til linjen fra et punkt (x0, y0) til linjen er så |x0-y0-k|/kvrod(2) Når punktet er (0, 0) er afstanden altså |k|/kvrod(2)


Svar #7
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#5

Når jeg sætter de to punkter i to forskellige tangentligninger fåes 

y= x-4 og y=x+4

Vil det så sige at værdierne er k er enten -4 eller 4?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Yes!

Se skitsen

:-)


Svar #9
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#8

Lige en ting til, hvordan kender du skæringspunkterne?


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Dem finder du ved at indsætte y = -x i cirklens ligning og løse den fremkomne ligning

(2 løsninger - 2 punkter)

Det hele står faktisk i # 3

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. april 2013 af peter lind

Det er meget mere enkelt at bruge #6, r2 = 8 så r =2kvrod(2) det giver |k|/kvrod(2)  = 2kvrod(2) <=>  |k|=4


Svar #12
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#10


Dem finder du ved at indsætte y = -x i cirklens ligning og løse den fremkomne ligning

(2 løsninger - 2 punkter)

 

Kan ikke få det til at passe

så burde ligningen hedde: x2+(-x2)=8, hvilket giver 0=8..

 


Svar #13
06. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#11


Det er meget mere enkelt at bruge #6, r2 = 8 så r =2kvrod(2) det giver |k|/kvrod(2)  = 2kvrod(2) <=>  |k|=4

Burde den ikke give både -4 og 4?..


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

x2 + (-x)2 = 8

2x2 = 8

x2 = 4

x = ±2


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. april 2013 af peter lind

Hvorfor vil i sætte det ind i cirklens ligning? Det eneste der bruges er cirklens radius og centrum, som umiddelbart kan aflæses. Ellers bruge kun formlen for afstanden fra et punkt ( her cirklens centrum (0, 0) ) til en linje ( her y-x-k=0)

#13   |k|=4 <=> k=4 ∨k=-4


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 15

Det er jo bare to forskellige måder at løse opgaven på - så kan trådstarter selv vælge, hvilken af dem han ønsker at benytte.

Det skader da aldrig med forskellige valgmuligheder - derfor er det bestemt ikke min mening, at det skal opfattes som nogen 'konkurrence' - og det håber jeg da, er gensidigt . . .

:-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. april 2013 af peter lind

#16   enig


Svar #18
07. april 2013 af HenrikN (Slettet)

#6


#2 Linjens ligning kan omskrives til y-x-k= 0.Aftsanden til linjen fra et punkt (x0, y0) til linjen er så |x0-y0-k|/kvrod(2) Når punktet er (0, 0) er afstanden altså |k|/kvrod(2)

Hvordan får du kvrod af 2, og hvordan kan 2* kvadrod(2) være ligemed ± 4?


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. april 2013 af peter lind

Den generelle formel for linen givet ved a*x+b*y+c = 0 er |ax0+by0+c|/kvrod(a2+b2). Her er a=-1, b=1, c= -k, og x0=y0=0 hvilket indsat giver |k|/kvrod(2).

Dette skal være radius i cirklen som aflæses til at være kvrod(8). Dette giver |k|/kvrod(2) = kvrod(8). ganger du dette med kvrod(2) får du |k| = kvrod(2)*kvrod(8) = kvrod(16) = 4. Dette er en anelse omformuleret i forhold til #11 i håb om at det gør det mere forståeligt.

Der står ikke noget sted at 2kvrod(2) = ± 4


Svar #20
07. april 2013 af HenrikN (Slettet)

Mange tak Peter Lind, nu forstod jeg det!


Skriv et svar til: Bestem værdierne af k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.