Matematik

Bestem Egenværdier samt Egenvektorer

09. april 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg sidder fast i en opgave om at bestemme egenværdier og egenvektorer.

 

Jeg har fundet frem til egenværdierne: -9,22,-6

 

Min matrice er:

-2  24  0

4   18   0

0     0   -9

 

hvad skal jeg nu gøre for at finde egenvektorerne? ville sætte stor pris hvis nogen kunne forklare mig det step by step.

 

På forhånd Tak

Venlig Hilsen

undertegnet

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

En egenvektor for en matrix A hørende til egenværdien λ er en egentlig vektor x , der opfylder

A x = λ x .

Der er tre forskellige egenværdier forden viste matrix, så hvert af egenrummene har dimension 1.


Svar #2
09. april 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Den har jeg forstået og alligevel ikke forstået.

Eksempelvis:

Tager vi lambda = -9,

så bliver den nye matrice således:

7 24 0

4 27 0

0  0  0

ikke?

hvad gør jeg så nu?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

I ental hedder det en matrix, ikke en matrice.

Man skal så løse ligningssystemet

7 24 0        x1         0

4 27 0   ·   x2     =  0

0  0  0        x3         0 ,

dvs

7·x1 + 24·x2 = 0
4·x1 + 27·x2 = 0
0·x3 = 0

der har løsningen x1 = 0 , x2 = 0, x3 = vilkårlig. En egenvektor er derfor vektoren [0 ; 0 ; 1].


Svar #4
09. april 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

det er gauss jordan elimination du har foretaget der ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Næh, ikke specielt. Det er da let nok at løse undersystemet i x1 , x2 . Determinanten er ≠ 0 , og det ses let, at  x1 = 0 , x2 = 0 er en løsning, så der er ikke andre løsninger for  x1 , x2 .


Svar #6
09. april 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

hvordan løser du den decideret?, er det en isolering du foretager?,

hvad så hvis det var -6?:

 

4 24 0

4 24 0

0 0 -3

4 • x1+24•x2=0

4 • x1+24•x2=0

??


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der skal man så løse ligningssystemet

4·x1 + 24·x2 = 0
4·x1 + 24·x2 = 0

-3·x3 = 0

Der får man så x3 = 0, og x1 = -6·x2 , så en egenvektor er vektoren [-6 ; 1 ; 0].


Svar #8
09. april 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

#8

ahhh, tusind tak for hjælpen.

 

Lige en sidste ting hvis du har mod for det.

 

Det er min opgave 2 som siger, Benyt resultatet heraf til at afgøre om der findes en egentlig vektor x, som opfylder, at Ax=x?

 

hva menes der med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis det var tilfældet, ville λ = 1 være en egenværdi for matricen A. Men da dens egenværdier er fundet til -6, -9 og 22, findes der ikke nogen egentlig vektor x, der opfylder Ax = x .


Skriv et svar til: Bestem Egenværdier samt Egenvektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.