Fysik

Dopplereffekten - vil jeg tro...

15. april 2013 af hejmeddigjeghedderpeter95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået spørgsmålet:
 

Et tog passerer en jernbaneoverskæring. Inde i toget hører en passager, at frekvensen ved overskæringen falder fra 236Hz til 204Hz.
Hvor hurtig kører toget?

Nogen der ved hvordan det kan regnes ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvor hurtigt kører toget?

Ja, det er helt korrekt, at man skal benytte Dopplereffekten.

fobs = (1 + Δv/vlyd)·f0


Svar #2
15. april 2013 af hejmeddigjeghedderpeter95 (Slettet)

Hej! tusind tak for dit svar! jeg har dog lige et spørgsmål - hvad er Δv i dette tilfælde? og f0 er vel 236Hz ikke? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2013 af hesch (Slettet)

Δv må i dette tilfælde være togets hastighed, idet Δv angiver hastighedsafvigelsen fra overskæringens hastighed, der  vel må antages at have hastighed = 0.

Passageren ( observatøren ) hører to frekvenser:  236Hz og 204Hz, der høres når Δv er positiv hhv. negativ ( toget nærmer sig hhv. fjerner sig overskæringen.

Du skal opstille to ligninger med to ubekendte, iflg. #1, ved:

236Hz = ( 1 + Δv/vlyd ) * f0

204Hz = ( 1 -  Δv/vlyd ) * f0

Løs dem mht. Δv.

 


Svar #4
15. april 2013 af hejmeddigjeghedderpeter95 (Slettet)

Vil disse 2 ligninger i så fald være korrekte?

236Hz = ( 1 + Δv/344 ) · 204Hz

Δv = 53,9

 

204Hz = ( 1 - Δv/344 ) * 236Hz

Δv= 46,6

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Nej. f0 er ikke kendt, men den er den samme i de to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Nej:

236Hz = ( 1 + Δv/vlyd ) * f0

204Hz = ( 1 -  Δv/vlyd ) * f0

Adder ligningerne, du finder så:

440Hz = 2 * f0      ⇒

f0 = 220 Hz        ( f0 = overskæringens frekvens )

Indsæt f0 i een af ligningerne, og indsæt at vlyd = 340 m/s, find heraf Δv.

Du skal finde, at Δv = 24,7 m/s.


Svar #7
15. april 2013 af hejmeddigjeghedderpeter95 (Slettet)

Okay, og så får jeg 24,7 ≈ 25m/s → 25m/s · 3,6 = 90km/t, ikke sandt?

Tusind tak for hjælpen til jer alle tre!


Skriv et svar til: Dopplereffekten - vil jeg tro...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.