Matematik

Ligninger

16. april 2013 af bullernumse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en masse opgaver, som jeg rigtig godt kunne tænke mig at få hjælp til da det er en aflevering til i morgen. De må meget gerne blive forklaret slavisk, da vi skal vise, hvordan vi har gjort :-)

 

Løs følgende ligninger med hensyn til x:

1. 3(-x-3)+2x = 4x-2(-x+2)

2. a(a+b)-4x = a^2-ab-2(x+ab)

 

Når et legeme falder frit uden luftmodstand, er den tilbagelagte vej proportional med den forbrugte tid i anden protens.

a. Opskriv en ligning for sammenhængen

 

Det oplyses at y = 4 når x = 1

b. Bestem y, når x = 2

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2013 af PeterValberg

Nederst på denne side [ LINK ] er der en række links til videoer omkring reduktion mm.
Disse links bør kunne hjælpe dig i forhold til spørgsmål 1 og 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. april 2013 af PeterValberg

se her om proportionalitet [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2013 af Stats

Der gælder tre regneregler for ligninger:

1. Du må flytte et led over lighedstegnet ved at skifte fortegn.
2. Du må gange med den samme konstant på begge sider af lighedstegnet.
3. Du må dividere med den samme konstant på begge sider af lighedstegnet.

Regningsarterne heiraki

1. Parenteser regnes
2. Potenser og rødder udregnes
3. Gange og dividere
4. Plus og minus

Parentesers regneregler

Minus parentes er eksempelvis -(a+b).
Her skifter parentesens tal/bagstaver fortegn
Dette skyldes -1·(a+b)

Plus parentes (a+b)
Her beholder parentesen tal/bogstaver sine fortegn.
Dette skylder 1·(a+b)

Gange parentes 3(a+b), eller -3(a+b)
Her ganges tallet ind i parentesen
Dette skyldes 3·(a+b)=3a+3b, -3·(a+b)=-3a+-3b

Og så er der kvadrat og kubik sætningerne som jeg ikke vil nævne.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2013 af mette48 (Slettet)

#3 hvor er du gammeldags

I starten af 60erne erstattedes "regneregler for ligninger"

Ligninger betragtes nu som ligevægt omkring lighedstegnet, der bevares ved:

At lægge lige meget til på begge sider af lighedstegnet

At trække lige meget fra på begge sider af =

At gange med samme størrelse på begge sider af =

 

At dividere med samme størrelse (≠0) på begge sider af =

 

De nye formuleringer har den fordel at eleverne kan forstå det de gør og med lidt øvelse let kan se hvad de bør gøre for at isolere den ubekendte.

Princippet om ligevægt kan senere udvides til at man også kvadrerer eller tager kvadratroden på begge sider af =

 

For øvrigt glemmer du parentes om de negative tal, når du ganger med dem.


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.